Deppa etter skilsmissen

En opprivende skilsmisse er vanskelig for de fleste. Men problemene stopper ikke der. Mange blir ulykkelige i lang tid etterpå, viser ny forskning.

Studien fra psykologisk fakultet ved University of Michigan og German Institute of Economic Research omfatter rundt 30 000 kvinner og menn i Tyskland. Resultatene er lite oppløftende. Mange føler seg mindre lykkelige etter bruddet, enn i begynnelsen av ekteskapet eller før de giftet seg.

Ifølge eksperter kan langvarig kjærlighetssorg faktisk være livsfarlig.

- Hele prosessen fra begynnende tvil til erkjennelsen om et endelig brudd er svært belastende. Og selv når bruddet er et faktum sliter mange med psykiske plager i etterkant, sier familieterapeut Gunvor Ek ved Samlivssenteret ved Modum Bad til Mozon.

Bekymring og ensomhet
De vanligste plagene er depresjon, lav selvtillit og opplevelse av ensomhet. Mange får dårligere immunforsvar. Verst er det for dem som har opplevd utroskap.

- Der partneren har vært utro over tid med løgner og fortielser og velger å gå ut av forholdet på grunn av en annen kan følelsen av svik og tillitsbrudd gi en psykisk knekk som mange bruker lang tid, kanskje år på å komme gjennom, sier Ek.

Der partene i større grad kan dele sorgen over et forhold som ikke ble slik de hadde drømt om og fortsette et vennskap blir skilsmisseprosessen en annen, sier hun.

Stor sorg
Til familievernkontorer landet over kommer par til samtaleterapi. Mange kommer til mekling dersom de skal separeres, og har felles barn under 16 år.

- Det er en sorg for foreldre å få avgrenset tid med egne barn. Dersom foreldre er i konflikt om barna i årevis forringes livskvaliteten for både barn og voksne. Sorgen og uroen over hvordan egne valg påvirker barna, er et problem vi snakker mye om. Mange er skuffet over at livet ble annerledes enn det de drømte om, sier Ek.

Hun sier at i den tyske undersøkelsen er det én gruppe som i mindre grad kommer seg videre enn andre. Det er mennesker som ikke tar fatt i problemene, men fortsetter å leve i bitterhet over bruddet.

- Flytting, økonomisk oppgjør, nye familiemønstre og brutte venne- og familierelasjoner er belastende. For mange blir summen av endringene for stor. Jeg pleier å belage par på at overgangen kan ta opptil tre år. Det er viktig å følge sin egen takt, understreker hun.

Samlivskurs
Ved Modum Bad-Samlivssenteret drives forskning og fagutvikling, i tillegg til samlivskurs, såkalte PREP-kurs.

- Stadig ser vi par på våre kurs som har et brutt forhold bak seg og som virkelig vil satse i sitt nye parforhold. De vil lære mer om kommunikasjon og konfliktløsning og trene på dette sammen med sin nye partner.Det kan være en god investering, avslutter hun.

Er kjærligheten på vei ned i dass? Her er tipsene som kan få forholdet på rett kjøl igjen: