Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Deppa av å røyke

En studie på finske tvillinger viser at røykere har økt risiko for å få depresjon sammenliknet med dem som aldri røyker.

- Selv om nikotin i røyk har egenskapen til å bedre humøret, kan konsekvensene av langvarig eksponering for røyk være viktigere når det gjelder utviklingen av depressive symptomer, sier studieleder Dr. Tellervo Korhonen fra University of Helsinki, ifølge Reuters Health.

Studien er basert på en undersøkelse på 4.000 mannlige og 5.000 kvinnelige finske tvillinger. Testdeltakerne ble karakterisert enten som ikke-røykende, tidligere storrøykere, periodiske røykere, storrøykere eller som eks-røykere. Helsen deres ble fulgt i 15 år.

Resultatene tyder på at vedvarende røyking kan føre til utviklingen av depressive symptomer.

Les også: Kvinner tåler stress best

Forskerne legger til at når andre faktorer som er knyttet til depresjon ble tatt i betraktning, var den økte risikoen for utvikling av depresjon hos storrøykere bare betydelig hos menn.

Deprimert eller bare trist?

Lang prosess
Det var også bevis for at røykere som hadde sluttet å røyke, også hadde økt risiko for depresjon, men bare på kort sikt. De som stumpet røyken og som holdt seg unna sigaretter over lengre tid, hadde ikke økt risiko for å utvikle depresjon, sammenliknet med de som aldri røykte.

- Det kan bety at det er en relativ lang prosess å bli helt frisk av de uheldige effektene røyken gir, sier Korhonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor dr. med. Inger Sandanger ved Akershus Universitetssykehus er også kjent med denne sammenhengen.

- Nært sammenhengende
- Min erfaring som psykiater er at røyking og depresjon er nært sammenhengende, og at det ikke er for ”hyggen og kosen” at de røyker, sier Sandanger.

Resultatene fra den finske studien gir også samme resultat som en norsk studie hvor personer ble fulgt i 11 år, legger hun til. Der så man på røykere og ikke-røykere og på hvor stor risikoen var for at de skulle få depresjon i løpet av de 11 årene.

- Statistikkmetodene var på flere måte entydige: jo lengre du har røykt, og jo mer du har røykt, dess større risiko for utløsningen av 1. gangs depresjon. Risikoen avtok ved røykeslutt, sier hun.

Sandanger legger til at de møtte mye motstand og kritikk på funnene, og sier hun er glad for at finnene nå har funnet det samme.

- Det er ikke lenger grunn til å tvile på resultatene om at røyking øker faren for depresjon. Det finnes ingen garanti i tanken "det gjelder ikke meg". Når andre belastninger i livet som ekteskap, tap, økonomiproblemer og arbeidskonflikter kommer til, kan røykingen gjøre en mindre motstandsdyktig. Byrdene blir fortere for tunge. Man røyker mer for å stimulere/klare seg og blir fortere nedbrutt, sier hun.

Sandanger har bare ett råd å komme med: Slutt å røyke mens du kan. Det er for sent å snyte seg når nesen er borte.

Visste du at søvnmangel kan gi depresjon?

Den finske studien er publisert i tidsskriftet Psychological Medicine.

Les også: 15 gode grunner til å stumpe røyken