Foto: Wikipedia
Foto: WikipediaVis mer

Denne tyner lungene

Enda en helsefare ved bukfedme funnet.

Flere undersøkelser viser at fett som lagres rundt magen er ekstra helsefarlig. Det er blant annet en kjent risiko for hjerte-karsykdom og diabetes.

En ny studie, utført ved det franske nasjonalinstituttet for helse og medisinsk forskning, tyder nå på at «bilringer» også reduserer lungefunksjonen, ifølge et presseskriv fra American Thoracic Society (ekstern lenke).

Les også: Den tar 10 år av livet ditt

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet til organisasjonen, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Omfattende studie

Informasjon fra hele 120 000 personer er inkludert i studien. Lungefunksjonen til deltakerne ble målt, både som FEV1 og FVC (se forklaring under).

FEV1 betyr forsert ekspiratorisk volum og måler den største mengden luft som ved anstrengelse kan blåses ut i løpet av ett sekund. FEV1 gjenspeiler luftveismotstanden, og er for eksempel tydelig redusert hos KOLS-pasienter og under astmaanfall.

FVC står for forsert vitalkapasitet, og er den største mengden luft en person kan puste ut etter å ha inhalert så masse som mulig. FVC tyder enten på liten lungekapasitet eller på at lungene har dårlig evne til å tømme seg.

Les også: Hvitvin for lungene

Enda en ny helsefare

Resultatene viser at også nedsatt lungefunksjon kan føres opp på lista over helsekonsekvenser ved bukfedme.

Stor omkrets rundt midjen ble assosiert med redusert pusteevne – uavhengig av andre risikofaktorer, som røyking, kjønn og kroppsmasseindeks (BMI).

Bukfedme ble definert som større midjeomkrets enn 88,9 centimeter for kvinner (35 tommer) og 101,6 centimeter for menn (40 tommer).

Les også: Stor midje er livsfarlig

«Litt mage» er nok

- Denne studien viser at moderate mengder fett rundt magen, selv med normal BMI, er knyttet til lavere FVC, sier Paul Enright i en lederartikkel i tidsskriftet.

Hvorfor bilringer reduserer lungefunksjoner er forskerne ikke helt sikre på. Men de har noen mulige forklaringer.

- Det kan være et resultat av mekaniske effekter av overvekten og/eller den metabolske effekten av fettvev, tror hovedforsker Natalie Leone.

Bukfedme påvirker muligens det mekaniske samsvaret mellom brystveggene og mellomgulvet og redusere lungekapasiteten, påpeker hun. I tillegg kan fettvev «oppføre seg som en tilleggskilde til systemisk betennelse».

Mer om bukfedme

Bukfedme er et hovedsymptom ved metabolsk syndrom – en samling forstyrrelser i kroppens nyttiggjøring av næringsstoffer (også kalt metabolisme eller stoffskifte), inkludert:

  • høyt blodtrykk
  • høye nivåer med insulin
  • overvekt
  • høye kolesterolverdier
Forstyrrelsene øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet diabetes, urinsyregikt, hjerte-karsykdom og hjerneslag.

Les også: Stor mage dobler risiko for tidlig død

Les mer om metabolsk syndrom på Lommelegen.no (ekstern lenke).