Windi er en ventil som skal hjelpe barnet med oppblåst mage. Foto: Diproserva AB
Windi er en ventil som skal hjelpe barnet med oppblåst mage. Foto: Diproserva ABVis mer

Denne redder kvelden

Prompeventilen kan hjelpe spedbarn med treg og oppblåst mage.

Langvarig barnegråt kan drive de mest tålmodige foreldre til randen.

Et barn har kolikk hvis det gråter eller er urolig i mer enn tre timer i døgnet, i flere enn tre av ukens syv dager, lengre enn tre uker. I Skandinavia får rundt 20 prosent av spedbarna kolikk.

Det finnes dessverre ingen vidunderkur mot spedbarnskolikk, men ulike behandlingsformer, både dokumenterte og udokumenterte, kan hjelpe.

Men nå lanserer et svensk firma en ny metode for å hjelpe små barn å prompe. Windi heter rektalkateteret som er godkjent av det svenske legemiddelverket og som skal hjelpe barn til å bli kvitt gassen.

Les også: Røykemødre får kolikkbarn

Positive erfaringer

Hittil er det gjennomført en pilotstudie på 20 barn som led av kolikk. Resultatet etter bruk av Windi viste at 70 prosent av barna ble bedre.

Før man bruker ventilen som skal blåse luften ut av magen skal man forsiktig massere barnets mage.

-Jeg fikk selv en liten datter for to år siden og jeg så hvilken effekt det hadde på henne. Det var utrolig, nesten som å stikke hull på en ballong, sier administrerende direktør
Erik Andersson i Diproserva Medical AB til DinSide Helse.

Selskapet har utviklet Windi og opplyser at ventilen kommer i salg i Norge om noen månender.

- For enkelt

Barnelege Roland Sennerstram mener at Windi alene ikke kan løse problemer med spedbarnskolikk.

- Magemassasje er bra, men en skal ikke tro at man kan kna luften ut av tarmen. Å bare å blåse ut luften høres ut som en litt for enkel løsning. Men dersom man gir barnet sitt Miniform og mor legger om kosten så kan dette brukes i tillegg, sier han til alltombarn.se

Les også: Babymassasje gir nattesøvn

- Det er lite man kan gjøre for å forebygge kolikk. Men det aller viktigste tiltaket er at mor ikke røyker under svangerskapet og etter fødselen, da røyk kan øke risikoen for spedbarnskolikk, mener barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus.