- Denne øker sikkerheten

Se hvorfor butikkene ikke har lov til å teipe igjen chip-hullet.

Et kort fra Skandiabanken med chip og et kort fra Nordea med chip. Les saken under, og få endelig forklaring på hvorfor det er chip på kortene. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Et kort fra Skandiabanken med chip og et kort fra Nordea med chip. Les saken under, og få endelig forklaring på hvorfor det er chip på kortene. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er to faktorer som gjør at chipen er blitt laget for bankkortet. Nummer en er behovet for økt kortsikkerhet, og nummer to blir da naturligvis reduksjon av økonomiske tap, sier Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller.

Vi snakker naturligvis om bankkort med chip. Teller tilbyr brukersteder tilgang til Visa, MasterCard og American Express.

Noen ganger holder det å dra kortet som vanlig, mens andre bankautomater krever at man setter inn kortet, og det finnes i hvert fall tre varianter for hvordan man skal sette inn kortet.

- Leverandørene/produsentene av bankterminalene konstruerer og designer terminalene på forskjellige måter. Det er derfor forskjellige terminaler krever forskjellig innsetting av bankkortet. Det har ingenting å si for sikkerheten hvor man stikker inn kortet, sier Bigseth.

Les også: Slik ble Knut Espens kort tappet i New York

Skal velge chip

Ved bruk av chip er man blant annet avhengig av å trykke pin-kode både for betalingskort og kredittkort, derfor er det mindre sjanse for at noen misbruker kredittkortet og betalingskortet ditt, for de må isåfall fange opp koden din og stjele kortet.

Vi har opplevd at bankterminalen ikke aksepterer chipen, men heller "vil" at vi skal dra magnetstripen.

- Hvis du bruker chip-kort skal terminalen velge dette alternativet. Det kan bety at butikken ikke har oppdatert softwaren i terminalen. For å bruke chipen må terminalens software være oppdatert. Det er primært chipen som skal brukes hvis softwaren er oppdatert, sier Bigseth.

Noen ganger har butikken teipet over chip-"hullet", hvorfor det?

- Det er ikke lov å teipe over chip-"hullet". Jeg har sett fenomenet hos noen kiosker, og det kan være for at betalingen skal gå fortere. Magnetstripen er kjappere i bruk foreløpig.

Les også: Professor i IT-sikkerhet har hacket BankId

Hvis brukerstedet teiper over, kan de få krav mot seg hvis noen har misbrukt et kort hos dem. Normalt er det banken som betaler tap etter svindel, men nye regler fra 2005 gjør at den parten som har lavest sikkerhetsnivå av banken eller butikken får ansvaret. Det er uansett banken som utbetaler. Så lenge du ikke er ansvarlig selv, er dette en sak mellom banken og andre aktører.

Såkalt skimming, altså kopiering av magnetstripen, er mest utbredt i utlandet, og Bigseth kjenner ikke til at det samme har skjedd med chipen.

Les også: Så lett avslører du kortsvindlerne

Helt til slutt, her er Forbrukerrådets tips for sikrere kortbruk:

- Pass på kortet! Oppbevar det på linje med penger og andre verdisaker.
- Oppbevar aldri PIN-koden sammen med kortet! Lær deg koden utenat.
- Pass på at ingen ser PIN-koden din når du taster den inn. Ta med kvitteringer når du har brukt kortet.
- Legg aldri fra deg kortet. Sørg for å få det tilbake straks du har gjort et kjøp.
- Sjekk om beløpet stemmer før du signerer en regning.
- Kontroller kontoutskriften
- Ta vare på kvitteringer og sjekk at de stemmer med kontoutskriften. Hvis ikke, ta kontakt med banken med en gang.
- Meld fra med en gang til din egen bank eller kortselskapet dersom du mister kortet, eller det blir stjålet. Utenom åpningstiden kan du ringe bankenes meldingstjeneste 800 30 250. Da sperres kontoene dine for uttak.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!