Denne melken beskytter fosteret

Vil du beskytte barna dine mot allergi? Da bør mor drikke økologisk melk i svangerskapet og under ammeperioden, ifølge ny forskning.

<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er interessante resultater, men vi trenger flere studier som kan understøtte dette før vi anbefaler økologisk melk for allergiforebygging.


Den nye hollandske undersøkelsen, fra Louis Bolk Institute ved Maastricht University, viser også at kvinner kan beskytte barna sine mot barneeksem og andre allergiske sykdommer, hvis de drikker økologisk melk.

Det kommer i tillegg fram at barn av mødre som drikker økologisk melk har hele 36 prosent lavere forekomst av eksem enn mødre som inntar vanlige melkeprodukter, ifølge en pressemelding fra universitetet.

Studien på 2.800 barn og deres foreldre viser også at hvis barna fortsetter å drikke økologisk melk, kan dette føre til færre allergiske reaksjoner og styrket immunforsvar i senere alder.

Slik lever du sunt som gravid

Professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen Astma- og Allergisenter synes ikke resultatene er helt uventet.

- Det er mange livsstilsfaktorer som kan føre til astma og allergi. Men før vi kan stole på denne undersøkelsen trengs det flere studier til. Det er altfor tidlig å anbefale slik melk uten å ha mer kunnskap, sier Carlsen som ikke er kjent med den hollandske studien.

Les også: - Dropp kjøttet for miljøets skyld

Mer essensielle fettsyrer
Vibeke Landaas, klinisk ernæringsfysiolog ved DinKost.no synes dette er spennende.

- Dette er interessante resultater, men vi trenger flere studier som kan understøtte dette før vi anbefaler økologisk melk for allergiforebygging, sier hun til DinSide Helse.

Tidligere forskning viser at økologisk melk har høyere nivåer med vitamin E, omega-3-fettsyrer og antioksidanter.

Årsaken til at økologisk melk kan ha denne gunstige virkningen er fordi melken fra økologiske kuer inneholder mer CLA, en fettype som trolig beskytter mot en rekke sykdommer.

Ifølge professor Carlo Leifert, som leder Quality Low Input Food project, et EU-finansiert prosjekt for å forbedre kvalitet på økologisk mat, viser studien at økologisk melk fører til økte CLA-nivåer i brystmelk, skriver the Scotsman.

Bra med økologisk melk, sier ekspertene.

Ved Bioforsk i Norge bekreftes det også at disse fettsyrene kan være gunstige.

Fri for sprøytemidler
- Jeg kjenner ikke til denne undersøkelsen, men det vi vet er at tidligere undersøkelser viser at det er mer gunstige fettsyrer i kumelk. Også må man tenke på at økologisk mat ikke inneholder sprøytemidler, som helsemessig kan virke inn på mange ting. Men dette er et uoversiktlig område som det er vanskelig å dokumentere, sier rådgiver Liv Solemdal i Bioforsk.

Hun legger til at hun kan tenke seg at den økologiske melken også kan ha en betydning.

- Generelt kan vi si at foster og spedbarn, altså individer i rask vekst, vil være mer følsomme for eventuelle negative helseeffekter av sprøytemiddelrester i maten enn voksne mennesker, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Du er omgitt av farlige kjemikalier

Resultatene fra den nye studien er publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.

Lyst til å bli en miljøguru? Slik gjør du

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer