Denne maten må kokes

Endel eksotiske råvarer krever varmebehandling - ellers kan de gi matforgiftning. Her er rådene.

Noen eksotiske råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger. Foto: Colourbox.com
Noen eksotiske råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kari og Ola har med tiden blitt langt mer internasjonale i matlagingen. Det var neppe like mye bruk av soyasaus, chili, bambusskudd og bønner på kjøkkenet til mor og far for 20 år siden, som det er i dag.

Mange synes det er gøy å eksperimentere med nye råvarer. Da er det viktig å huske at enkelte råvarer krever spesiell tilberedning for å unngå å gi alvorlige matforgiftninger, informerer Mattilsynet. Det gjelder blant annet ikke-hermetiske bønner, kikerter, bambusskudd, kassava og smørfisk – matvarer som ofte tilberedes med lite varmebehandling.

Flere eksotiske planter inneholder nemlig giftige stoffer. En del av giften reduseres ved varmebehandling, og må fjernes fra matvaren med avkok, koking og steking.

Få gode råd under.

Frukt og grønt kan gjøre deg syk
Les også: Slakter moderne supermat
Eksotiske vitaminbomber

Eksotisk kjøkken

Er du eksotisk på kjøkkenet? (Avsluttet)
Ja, jeg elsker eksotisk mat!(55%) 261
Jeg kan ikke lage det selv, men spiser gjerne eksotisk mat når jeg er ute.(26%) 122
Nei, dette er ikke noe godt. Lenge leve norske fiskeboller!(20%) 94
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bønner og erter - tørkede

Det har med årene kommet en rekke forskjellige tørkede bønner på det norske markedet. Disse er blant annet rike på lektiner, som er en type protein som binder karbohydrater. Det er mange forskjellige undergrupper av lektiner, og de fleste er ufarlige. Det finnes imidlertid et par plantegiftstoffer som kan være farlige, ifølge Store Norske Leksikon. For å bli kvitt disse, gjelder det å tilberede riktig.

Tilberedning: Bønner som ikke er tilstrekkelig bløtlagt og varmebehandlet kan gi symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré få timer etter inntaket. For å unngå dette er det nødvendig å forbehandle bønnene riktig, det vil si lang bløtlegging og koketid.

Det anbefales å koke kidneybønner i cirka en halv time. For brune og hvite bønner anbefales en koketid på tre kvarter til en time. Kikerter bør kokes fra 45 minutter til 1 time og 45 minutter. Friske bønner som voksbønner og snittebønner inneholder bare små mengder lektiner, og det holder å koke disse i 5-10 minutter. Spises de rå, vil imidlertid noen kunne oppleve å bli kvalme og få vondt i magen.

Sukkererter og margerter kan du spise rå.

Les mer:
Spis bønner og bli mindre oppblåst
Den sunneste maten
Nå kan du trygt spise disse igjen

Bambusskudd

Bambusskudd inneholder plantestoffene cyanogene glycosider som blir frigjort til blåsyre i magen, ifølge Mattilsynet. Da sier det seg vel selv at feiltilberedning og et høyt inntak av disse matvarene kan føre til matforgiftning.

Tilberedning av rå bambusskudd: Giften forsvinner ved avkoking. Det er viktig å koke uten lokk, for hvis ikke vil giftstoffer som fordampes feste seg til lokket og renne tilbake igjen.

Den langt mindre kjente grønnsaken kassava – som har en gulrotaktig form, med avlange, brune og glatte knoller, må også varmebehandles da den inneholder blåsyre i rå form.

Les også: Maten som kan bli til gift

Smørfisk

Denne dypvannsfisken, også kalt escolar, inneholder en type fett som heter voksestere. Når mennesker spiser fisken kan fettet gi alvorlige fordøyelsessymptomer som magesmerter, kvalme, hodepine, oppkast og en oljeaktig diaré – som kan være oransjefarget.

For å redusere risikoen for matforgiftning må fisken tilberedes slik at mest mulig fett blir fjernet. Fettet smeltes ut ved skikkelig gjennomsteking eller gjennomkoking. Stekefettet/-sjyen eller kokekraften må deretter kastes, det vil si ikke brukes til saus.

Dette gjør du når du eller barnet blir forgiftet

Hermetisk mat trenger ikke varmebehandling

Mange av nye eksotiske produkter finnes i hermetikkhyllene. Hermetiske varer av de nevnte produktene kan imidlertid spises uten avkok eller ny varmebehandling, ifølge Mattilsynet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!