Nesten så enkel ser den nye oppfinnelsen ut. Foto: Stock.xchng.
Nesten så enkel ser den nye oppfinnelsen ut. Foto: Stock.xchng.Vis mer

Denne kan redde livet ditt

En enkel klesklypeliknende gjenstand.

En ny oppfinnelse veldig lik ei klesklype kan være med på å redde flere menneskeliv, melder den britiske avisa Daily Mail.

Potensielt dødelige blødninger vil med den nye innretningen oppdages tidligere, og vil gjøre blodoverføringer og barnefødsler tryggere.

Les også: Sjekk helsa med hjemmetest

Raskere resultater

Inntil nå har man vært nødt til å ta blodprøver som deretter må undersøkes i et laboratorium for å overvåke antallet røde blodceller (hemoglobin). Nivåene kan imidlertid endre seg drastisk på kort tid.

Professor Michael O´Reilly ved University of California, som har deltatt i utviklingen av den nye monitoren, har sammenlignet det å avgjøre når blodprøver skal tas med «å styre et fly uten høydemåler og med dugg på vinduene».

Den nye innretningen teller de røde blodcellene ved hjelp av et lys som sendes gjennom fingeren. Resultatet vil vises umiddelbart på en skjerm – lik apparater som viser hjertefrekvens og puls.

Les også: Denne forkorter livet ditt

Tryggere for pasienter

Oppfinnelsen vil være spesielt nyttig innen obstetrikken (fødselslæren), hvor en reduksjon i antallet blodceller kan skje plutselig og med dramatiske konsekvenser.

Blødninger i forbindelse med barnefødsel skjer vanligvis ved keisersnitt eller skader på livmoren. Hundrevis av kvinner er nødt til å fjerne livmoren for å bukt med blødningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apparatet vil også gjøre overvåkingen av pasienter under transplantasjoner og kreftoperasjoner enklere, som kan være med å redusere både mengden ved og hyppigheten av blodoverføringer.

I tillegg vil monitoren være gunstig for pasienter med anemi, da legen enkelt og kjapt kan kontrollere tilstanden.

Det nye apparatet, utviklet av det amerikanske teknologiselskapet Masimo, ble godkjent av US Food and Drug Administration i mai i fjor.

Les også: Vil overvåke helsa di