VÆR VARSOM: Vurderer du å kjøpe undertøy til din kjære? Her er det mange feller å gå i ... Foto: Colourbox
VÆR VARSOM: Vurderer du å kjøpe undertøy til din kjære? Her er det mange feller å gå i ... Foto: ColourboxVis mer

Denne julegaven bør du være forsiktig med

Byttelappen hjelper lite her. Se hva du kan bytte og hvordan du gjør det.

Desember er ikke akkurat den måneden vi kniper igjen lommeboka. Norske forbrukere kommer til å handle for hele 48,5 millarder kroner denne måneden, mener Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Men selv om du er skråsikker på at du har funnet en gave som passer perfekt til mor eller far, så kan det likevel være lurt å be om en byttelapp. Det er nemlig ikke alltid du er så synsk som du tror - og noen kan jo også ha tenkt den samme lure tanken som deg selv.

Lengre ned i artikkelen får du gode råd om bytting av julegaver.

Gode tips til sikker netthandel i julen: Les dette før du handler

Får du byttet gaver kjøpt i nettbutikken?

Spar på kvitteringen

– Det fins ikke noen angrerett for ting kjøpt i vanlige butikker, men det er vanlig at butikkene har bytterett. Vi oppfordrer folk til å be om byttelapp når de handler gaver, og ta også vare på kvitteringen, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, på sin egen nettside.

Selv om du får byttelapp, kan det også være lurt å spare på kvitteringen. Da er du helt sikker og har et ekstra bevis på både kjøpet og varens verdi, ifølge Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dersom du ikke har fått tak i dette, så er det antakelig ikke krise. Normalt er de fleste butikker ekstra fleksible rett etter jul, ettersom bytting er noe som forekommer hvert eneste år.

Vær forsiktig når du handler på nettet: Slik ble Kristin lurt

Kjøp ikke dette uten å være sikker

Gaven du bør være ekstra forsiktig med å kjøpe, er undertøy. Det faller nemlig under kategorien "hygieniske artikler og kroppsnære klær", som du stort sett ikke får bytte.

Grav heller litt rundt i din kjæres undertøyskuff nå, eller spør enn god venninne, så unngår du å gjøre århundrets største bomkjøp.

Husk også at det er like kjipt (om ikke verre) når undertøystørrelsen er for stor eller for liten. Dette kan nemlig utvikle seg til et juledrama som du fint kan være foruten. Det er jo tross alt jul, selv om det er "tanken som teller"...


Se hva elektronikkbransjen har troen på: Her er årets julegave 2010

Blir det gavekort? Les dette først

Gavekort er også en populær gave, kanskje mest fordi det er så lettvint og tar liten plass i kofferten?

Glem ikke at også gavekort har sine begrensninger, så unngå å kjøpe gavekort til butikker som kun er i den byen du oppholder deg. Et gavekort varer heller ikke evig, om ikke det står spesifikt på kortet.

En annen ulempe er at gavekort ofte blir sett på som upersonlig, noe som gjør at den fort blir glemt - og i verste fall ubrukt.


Hva slags julegave ville du helst ha vært foruten? Delta i debatten under!