Dette er så langt, langt unna den prisen du må betale for varen dersom du handler fra PC-en din i Norge. Foto: eBay.com
Dette er så langt, langt unna den prisen du må betale for varen dersom du handler fra PC-en din i Norge. Foto: eBay.comVis mer

Denne genseren blir dobbelt så dyr

Lar du deg rive med, kan du ende opp med å betale altfor mye.

For de som er glade i å handle fra utlandet er den norske kronekursen fortsatt nokså gunstig sammenlignet med for eksempel euro og amerikanske dollar. Men selv om utenlandsk valuta føles billig, bør du vite hva du gjør før du bestiller varer fra utlandet.

Mange kjenner etter hvert til 200-kronersgrensen, som utløser norsk merverdiavgift på 25 prosent på de varene du kjøper. Men dersom varene du kjøper er tollbelagt, må du i tillegg til å betale toll også betale moms av tollen.

Klær er et eksempel på en varegruppe som er tollbelagt dersom du handler fra land utenfor EØS. Et klesplagg fra en amerikansk nettbutikk kan derfor bli langt dyrere enn du hadde tenkt dersom du ikke kjenner reglene for toll og moms. Nedenfor har vi regnet ut hva det vil koste deg som privatperson å kjøpe en genser til 40 amerikanske dollar med en fraktpris på 20 dollar.

Denne genseren blir dobbelt så dyr


>>>Prøv IMPORTKALKULATOREN selv

Av regnestykket ovenfor kommer det frem at genseren allerede er dobbelt så dyr som opprinnelig utsalgspris. Men det stopper ikke der.

skal speditøren ha betalt

Når du kjøper en vare fra en utenlandsk nettbutikk, er du bokstavelig talt prisgitt den speditøren varen kommer med. Dersom du ber om forsendelse per post, tar Posten normalt 110 kroner i spedisjonsgebyr for å behandle sendingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom varen derimot blir speditert av et annet fraktselskap, kan regnestykket bli langt større. Problemet er at det er vanskelig å regne på dette på forhånd. Nedenfor får du imidlertid noen eksempler på hva du kan forvente deg.

Speditøren DHL opererer for eksempel med to ulike poster på sin faktura, "importfortolling" og "ekspedisjonsgebyr toll/moms" også når varen er tollfri. >>>Les mer

Men ikke alle speditører belaster deg for arbeidet med å fortolle varen. Dør til dør-tjenesten FedEx Express er blant disse. Til gjengjeld kan det hende du må betale litt mer for frakten. >>>Les mer

Fortollingsgebyr, men ikke toll

Begrepet fortollingsgebyr brukes av de fleste speditører, og dette til tross for at det ikke alltid er snakk om tollbelagte varer. Fortollingsgebyret er i de fleste tilfeller et momsgebyr, altså et gebyr speditøren tar for å innrapportere varen til Tollvesenet.

- Når du handler i en nettbutikk, skal butikken gi fullstendig informasjon om fraktkostnader, toll og moms. Dette skal være med på å skape en konkurranse også på fraktbiten av netthandelen, sier Lars Grøndal, fagleder i Forbrukerombudet, til DinSide.

Han oppfordrer deg som handler, til å ta kontakt med nettbutikken per e-post og be om et tydelig regnestykke for hva det vil koste å få varen helt frem til deg.

- Da får du avklart usikkerheten, og du har også skriftlig dokumentasjon i din e-postboks hvis det oppstår problemer i etterkant.

Prøv IMPORTKALKULATOREN før du handler