Denne forkorter livet ditt

Stor mage dobler risikoen for tidlig død.

Hvis du vil leve et langt liv, bør du ifølge forskerne bak en ny studie, passe deg spesielt for magefettet.  Foto: Colourbox
Hvis du vil leve et langt liv, bør du ifølge forskerne bak en ny studie, passe deg spesielt for magefettet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvektige mennesker risikerer å dø tidligere enn andre, og har du noen kilo for mye på magen er du spesielt utsatt. Det slås fast i den hittil største studien som er gjort på sammenhengen mellom fordelingen av kroppsfett og risikoen for tidligere død, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Les også: Stor midje er livsfarlig

- For første gang har vi kunnet dokumentere at risikoen for å bli syk eller dø som følge av overvekt er knyttet til hvor på kroppen fettet sitter, sier professor i kardiovaskulær epidemiologi ved Lunds universitet, Bo Hedblad til avisen.

Farlig fett

Han er en av forskerne bak den omfattende studien, der man målte vekten, midjemålet og kroppsmasseindeksen (BMI) hos 359.000 mennesker i alderen 25-70 år, fordelt over ti europeiske land over en tiårs periode. Ti år senere kunne forskerne slå fast at kvinner med en BMI på 24,3 og menn med BMI på 25,3 hadde minst risiko for å dø tidlig.

Dess større avvik deltakerne hadde fra disse målene, både opp og ned på skalaen, jo større var risikoen for å dø tidlig. Resultatet blant deltakerne som hadde mye magefett, var spesielt nedslående, for både menn og kvinner. Forskernes konklusjon var klar: en stor mage kan forkorte livet.

Prøv DinSides liv-hofte-kalkulator

Fett rundt hoftene kan også bidra til å redusere antall leveår, men mye magefett innebærer ifølge forskerne den største risikoen.

- Det mest helsefarlige er å være rund på midten, sier Hedblad.

Fettet som ligger rundt magen og innimellom de indre organene i bukhulen er farligere for helsen enn fettet som er fordelt andre steder på kroppen. Det inneholder signalstoffer som kan trigge sykdomstilstander som åreforkalkninger og diabetes.

Livreddende mål

- Defor løper en "normalvektig" person med stort midjemål en større risiko for å dø enn en person som har høy BMI, men smalere midje, skriver epidemiolog Tobias Pischon ved Institutet for nutrition i Potsdam-Rehbrücke, til Dagens Nyheter.

Ifølge Pischon er det ikke nok å gjøre en helsevurdering basert på personens BMI alene. Midjemålet er en minst like avgjørende faktor.

Les også: Personligheten styrer vekten

Ifølge anbefalningene bør ikke en manns midjemål overstige 94-102 centimeter, og for en kvinne bør midjemålet ligge under 80-88 centimeter. Midjemålet hos kvinner bør dessuten være mindre enn hoftemålet. Hos menn kan imidlertid hofte- og midjemålet være det samme.

Studien, som er publisert i siste utgave av tidsskriftet The New Journal of Medicine, konkluderer med at man bør holde seg innenfor disse målene dersom man vil ha et langt liv.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!