Faktisk ikke lov å ta med inn fra utlandet. Foto: Colourbox.com
Faktisk ikke lov å ta med inn fra utlandet. Foto: Colourbox.comVis mer

Denne får du ikke ta med hjem

Du vil kanskje bli overrasket over hva du IKKE bør putte i den utenlandske handlekurven.

Ved handel i utlandet har vi litt for lett for å fokusere på reglene rundt tobakk, sprit og kjøtt. Men visste du at det fakisk ikke er lov å ta med poteter fra utlandet?

Det er strenge regler for innførsel av landbruksprodukter. Det viktigste formålet med reglene er å hindre spredning av plantesykdommer og husdyrsykdommer. Så drømmer du om å fylle hagen med vekster fra utsalg over grensen, eller dyrke frem spennende vekster fra fjerne land, er det altså ikke rett frem.

Les også: Tatt med for mye? Her er boten du må betale

Dette kan du ta med

Du kan ta med inntil 25 avskårne blomster (!) og inntil tre kilo blomsterløk og knoller fra utlandet. Fem potteplanter kan du ta med, om de er kjøpt i et europeisk land. Dessuten kan du ta med inntil 50 porsjonspakninger med frø. Du kan også ta med deg inntil ti kilo frukt, bær og grønnsaker til Norge fra utlandet, med ett par viktige unntak:

Poteter (poteter er knoller som kan formeres ved planting) er forbudt å ta med, uansett hvilket land de kommer fra. Det gjelder også jordbærplanter. Mer om planter og plantedeler som står på forbudslistene kan du se hos Hageselskapet (PDF).

Les også: De hemmelige lagersalgene - i Sverige. Spar dobbelt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta med mer?


Ønsker du å ta med større kvanta planter og plantedeler fra utlandet, må de ved innførsel ha med et plantesunnhetssertifikat. Dette skal dokumentere at plantene er friske, og ikke bringer med organismer som kan føre til alvorlig sykdom og skade på planter og miljø.

Ett eksempel de fleste kjenner til er den mye omtalte iberiaskogsneglen, eller brunsneglen. Den kom til landet med importplanter på slutten av 80-tallet.

Les også: Slik vinner du sneglekrigen

Den stadig økende importen av grøntanleggsplanter utgjør en stor risiko for å innføre nye arter til Norge, skriver Bioforsk. Dette ble blant annet bekreftet i en undersøkelse i 2006, der en hel del insekter og edderkoppdyr ble funnet som blindpassasjerer på slik import. 15 av disse var nye arter for den norske fauna.