56 GANGER MER ANTIOKSIDANTER: Det totale antioksidantinnholdet i nellik regnes å være 465.32 mmol/g, mens nyper har 39,46 mmol/g og blåbær har 8,32 mmol/g. Foto: Colourbox.com
56 GANGER MER ANTIOKSIDANTER: Det totale antioksidantinnholdet i nellik regnes å være 465.32 mmol/g, mens nyper har 39,46 mmol/g og blåbær har 8,32 mmol/g. Foto: Colourbox.comVis mer

Denne danker ut blåbæret

Kryddernellik inneholder 56 ganger mer antioksidanter enn blåbær.

Vi er allerede kjent med at blåbær, nyper, valnøtter og en rekke bær regnes å være blant de viktigste kildene til antioksidanter.

Les også: Blåbærjuice gjør hjernen friskere

Har du ennå ikke fått med deg hva antioksidanter er? Sjekk faktaboksen lengre ned.

Nå bør du kanskje ta en nærmere titt på en helt annen type matvare, for å sørge for optimalt inntakt av antioksidanter. Det er nemlig veldig store forskjeller (over tusen ganger) i konsentrasjon av antioksidanter mellom ulike planter. En rekke krydderplanter har mye høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker.

Se for deg middelhavsdietten, som er basert på frukt, grønnsaker, brød, kornprodukter (pasta, poteter, bønner frø og nøtter) og olivenolje og bare et moderat inntak av meieriprodukter, fisk, egg, fjærkre og vin, og nesten ikke noe kjøtt. Denne dietten inneholder også mange krydre som fungerer som naturlige antioksidanter, og som fremmer god helse.

Les mer: Best med middelhavsdiett

Det hevder forskere som har sett på middelhavsdietten og de forskjellige krydrene som dietten ofte innebærer, og har utpekt kryddernellik som en klar ener. Den karakteriseres som det beste antioksidantkrydderet, blant annet fordi den er rik på fenoler, som er en gruppe antioksidanter. I tillegg har krydderet andre egenskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Mye bedre enn syntetiske antioksidanter

- Vi så på fem ulike antioksidantegenskaper, og fant blant annet at nellik har best evne til å avgi hydrogen og til å redusere peroksider som dannes ved oksidasjon av fettsyrer, forteller Juana Fernández-López ved Miguel Hernández University, som var med på studien, ifølge Alphagalileo.

Studien er publisert i tidsskriftet Flavour and Fragrance.

Bakgrunnen for studien var at man i de siste årene har sett at flere såkalte syntetiske antioksidanter ikke fungerer helt optimalt. I studien så forskerne på naturlige antioksidanter som inngår i middelhavsdietten, som oregano, timian, rosmarin, salvie og nellik. Det totale antioksidantinnholdet i nellik regnes å være 465.32 mmol/g, mens nyper har 39,46 mmol/g og blåbær har 8,32 mmol/g.

Norsk kosthold er sunnere enn antatt

- Det som kommer fram i denne studien bør være interessant for matvareindustrien, altså at de naturlige antioksidantene som finnes i krydre og som brukes i middelhavsdietten er de beste antioksidantene - så lenge de organoleptiske egenskapene ikke berøres (som smak og lukt red.anm.), sier Fernández-López.

Denne maten holder deg frisk

Mer etterspørsel etter naturlige antioksidanter

Ifølge Fernández-López er det nå større og større etterspørsel etter planter og krydre som har antioksidantegenskaper, som erstatning til syntetiske antioksidanter.

- Harskning er en av de viktigste årsakene til at mat forringes, noe som reduserer den ernæringsmessige verdien betraktelig, i tillegg til mangelen på smak. Disse forandringene gjør at maten får en kortere levetid. For å unngå dette bruker matvareindustrien syntetiske antioksidanter. Men siden disse er kjemisk sammensatt har man stilt spørsmål om mulige bivirkninger.

- Tilskudd at syntetiske antioksidanter, f.eks. syntetisk betakaroten, kan gi uønskede og skadelige effekter, i motsetning til den postive effekten naturlige antioksidanter har, skriver også Wikipedia.no.