Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Denne bør du spise mer av!

Her er kostholdsverdenes nye superhelt.

Moren din hadde helt rett, om hun ba deg spise opp ertene dine da du var liten. Den unnselige lille belgfrukten er nemlig barskere enn den ser ut til, melder American Chemical Society.

Nå bør du kanskje ikke la minstemann innta ertene uten oppsyn, men at erter bør være en del av hverdagskosten er klart.

Gule erter er best

Forskere ved Manitoba universitet i Canada har avdekket at proteiner som finnes i vanlige hageerter kan bekjempe både høyt blodtrykk og kroniske nyrelidelser - altså livstruende tilstander som rammer millioner av mennesker i verden.

Les også: Grønnsaker redder hjernen

Det er den gule erten som forskerne nå beskriver som kostholdsverdenens superhelt. Fra før av vet vi at den inneholder proteiner, fiber og vitaminer, samt lite fett og null kolesterol.

Effektivt erteekstrakt

Nå har forskerne laget et ekstrakt av proteinene i erten, og i tester på rotter med nyrelidelser ble det klart at blodtrykket sank med 20 prosent etter åtte uker med erteproteiner som kosttilskudd.

Nyrelidelser forårsaker ofte at urinproduksjonen blir dårligere, slik at kroppen ikke får skilt ut giftstoffer. Med erteproteiner ble urinproduksjonen hos rotter med nyrelidelse 30 prosent bedre, altså mer eller mindre normal. Dette gjorde at rottene ble friske.

Les også: Derfor hater du grønnsaker

Artikkelen fortsetter under annonsen

På markedet om to-tre år

Forskerne kunne ikke observere noen negative bivirkninger som følge av erteproteinene, så nå skal helseeffekten testes på mennesker. Det estimeres at et ferdig kosttilskudd med erteproteiner kan være på markedet alt om to-tre år.

Å spise haugevis med erter vil ikke fungere like godt som å ta kosttilskuddet, siden erteproteinene i tilskuddet er «forhåndsaktivert» til å bekjempe høyt blodtrykk nyresykdom.

Nå er det kanskje ikke like stas å spise proteinpiller som ordentlige erter, men forskerne lover at kosttilskuddet i det minste ikke skal smake vondt. Dessuten slipper du unna tarmgass-effekten, som erter har en tendens til å frambringe.