Den store vaskebløffen

Det er mye fint å si om store pakker, men da må de ha innhold.

Minst 40% prosent unødvendig emballasje. Må det være sånn? Foto: Øyvind Paulsen
Minst 40% prosent unødvendig emballasje. Må det være sånn? Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når gjennomsnittsfamiliens livredder går tom for vaskemiddel blir det kjapt unntakstilstand i heimen.

Klok av skade bestemte jeg meg derfor for å kjøpe den største pakken med vasketabletter jeg kunne finne, og endte til slutt opp med en monsterpakke fra Finish.

Øverst på kartongen sto det fristende nok 25% ekstra med store bokstaver, og når pakken var så stor at jeg nesten (ok - jeg overdriver litt) måtte ha stasjonsvogn for å få den hjem fra butikken, trodde jeg selvsagt at jeg hadde gjort et kupp.

Dessverre varte bare lykkefølelsen til jeg kom hjem.

Emballasjen lyver. På bildet til høyre ser du hvor stor Finish-esken egentlig burde ha vært. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Minst 40% prosent unødvendig emballasje. Må det være sånn? Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen


Luft, luft og atter luft

For når jeg åpnet pakken rant det ikke akkurat over av vasketabletter. Alt jeg så var et tomrom, og først 11 cm ned i pakken lå de forgjettede vasketablettene. I praksis betyr det at rundt 40 % av pakken ikke hadde noe annet innhold enn meningsløs luft.

Hva er egentlig poenget?

Jeg kan forstå at noen produkter trenger luft i pakken for å ikke bli presset i stykker. Jeg forstår også at pulver og annet mykt materiale kan synke sammen under transport. Men ikke her. Harde vasketabletter synker verken sammen eller går i stykker, og den store pakken har selvsagt bare et formål; å få lettlurte kunder som meg til å velge akkurat deres produkt i butikken.

Sorry Finish, men etter å ha fått den samme følelsen som denne berømte svensken gjør jeg ikke det igjen.

Meningsløse emballasjetriks

Men en ting er min personlige irritasjon, den løses jo enkelt ved å velge et annet merke. Hovedpoenget er at unødvendig store pakker, og ikke minst meningsløs plastforsegling er et stort problem for oss alle:

Det mest opplagte er at den unødvendige papp- og plast-emballasjen gir oss enda større søppelberg. Om ikke det faktum er nok til å vekke produsentenes og forhandlernes samvittighet, bør vi også minne dem på noe de selv setter høyt, nemlig kroner og øre. Det er nemlig store summer å spare ved å pakke produktene smartere.

NRKs FBI viste allerede i 2007 at en gjennomsnittlig butikkpall kun inneholder 30% varer. De resterende 70% av pallen er altså kun plast, papp og luft. I samme program poengterte forøvrig Kjell Olav Maldum fra Dagligvarehandelens Miljøforum at selv et 10 prosents kutt i emballasje-størrelsen ville gi følgende resultater:

- 7000 færre transporter årlig vil gi 20 færre lastebiler per døgn. Dette alene vil gi en innsparing på 200 millioner i sparte transportkostnader, og ikke minst spare miljøet for 2700 tonn CO2.

Verdt å tenke på, med andre ord.

Les også:
Forby unødvendig emballasje
Emballasjen krymper
Får du mindre for pengene?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!