Den store skiguiden

Skisesongen er ikke over. Her er alt du trenger å vite for å få maks ut av den.

Hvordan er skiteknikken din? Med bedre skiteknikk kan du spare mange krefter. I tillegg belaster du kroppen mindre og du unngår klassiske belastningsskader. Foto: VisitOSLO/Odd Stiansen
Hvordan er skiteknikken din? Med bedre skiteknikk kan du spare mange krefter. I tillegg belaster du kroppen mindre og du unngår klassiske belastningsskader. Foto: VisitOSLO/Odd Stiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har vi skrevet mye om langrenn. Her har vi samlet de nyttigste tipsene og artiklene som omfatter langrenn, som gode smøretips, hvordan gå riktig på ski og hva du bør spise for å yte maks.

Unngå lim under skiene

Det endte heldigvis med et gull og jubelrop etter femmila sist søndag, men skikongen Petter Northug jr hadde også som kjent noen dårligere dager under oppstarten av OL i Vancouver. Du kjenner deg kanskje igjen i at det tar litt tid å komme helt på glid.

- Faen, det er som å ha lim under skiene, skal en fortvilet Northug ha ropt til treneren sin under hans første OL-øvelse, som endte i fiasko når alle ropte på gull.

Vi er vel alle enige om at det blir en langt hyggeligere skiopplevelse når du og skiene dine samarbeider og er venner, og her spiller selvfølgelig smøring en viktig rolle. Smøring av langrennsski er blitt en vitenskap, men det trenger ikke være så vanskelig som det ser ut til.

- Det holder med fire utgaver av festevoks: Blå ekstra, grønn, rød og fiolett. I tillegg tar du med deg universalklister (på sprayboks eller tube), skirens, skrape med kork, og litt sandpapir, ifølge Den Norske Turistforeningen (DNT).

I denne artikkelen gir vi noen enkle grep for gode ski

Bli super på ski

Etter at skiene er smurt, er tiden inne for å komme seg ut i skisporet. Hvordan er det med skiteknikken din egentlig?

Med bedre skiteknikk kan du spare mange krefter. I tillegg belaster du kroppen mindre og unngår klassiske belastningsskader. Du får også ski som sitter bedre i motbakker.

I denne artikkelen gir tidligere verdensmester Trude Dybendahl Hartz deg et lynkurs i skiteknikk i en egen video

Se og bli sett

Det er fortsatt mørkt ute om kvelden, og siden ikke alle skiløyper er opplyste på kveldstid, kan det være lurt å investere i en god hodelykt.

Her på DinSide har vi gjort en stor test av 12 hodelykter. Her får du vite hvilken lykt som er mest praktisk i daglig bruk, og hvilken lykt som gir best lys

Få kostholdet på gli

Ski, klær og annet utstyr er selvfølgelig viktig for å få en god skiopplevelse. Men kosthold er også så viktig, i alle fall hvis du har ønsker om å prestere i skisporet.

Det er viktig å få i seg nok næring både før skituren, gjerne underveis hvis det er behov for det, og etter avsluttet aktivitet.

Her får du tips om hva du bør spise og når

Kaloriforbrenner

Hvis du vil brenne kalorier i en fei, er det bare å finne fram langrennsskiene. Langrenn troner nemlig høyt på listen når det gjelder idretter som brenner fett. I langrenn brukes både bein og overkropp.

En person som veier cirka 70 kilo vil forbrenne cirka 405 kcal per time ved langrenn.

Les mer om å få forbrenningen på gli her

Til slutt spør vi, hva kan du egentlig om skisport? Sjekk her om du er konge i skisporet i vår test

Er du blant dem som slurver?

Ikke alle sverger til langrennsløypene når forholdene er som nå. Minst like mange tar turen til alpinannlegg.

Hvem er du når det kommer til bruk av hjelm? Er du blant dem som alltid bruker hjelm i skibakken, bruker du ikke hjelm eller er du blant dem som sier til deg selv at du må se å få kjøpt deg en snart?

Nær en tredel av voksne over 18 år i Norge brukte ikke hjelm sist gang de var i skibakken, ifølge en nyere undersøkelse.

Les hele artikkelen om at vi slurver når det gjelder bruk av hjelm

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer