Den store singeltesten

Er du en uoppnåelig perfeksjonist eller en kald sexrobot? Her er grunnene til at du velger feil i kjærligheten:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er ditt kjærlighetsliv en plate med hakk i? Og i tillegg en plate som ikke er noe særlig å høre på i utgangspunktet? Slapp av, du er ikke alene om å ha kjærlighetstrøbbel.

Les også: Mer kjærlighet i 2007

Sannheten er at svært mange holder seg til bestemte mønstre når de treffer potensielle partnere. Og når du har valgt feil en gang, stiger risikoen for at du velger feil enda en gang, og enda en gang etter det.

Men hvorfor opprettholder vi en slik håpløs oppførsel? Svaret kan blant annet spores tilbake til dine aller første forhold - med mor og far.

Singel? Slik treffer du mannen i ditt liv:

- Det mønsteret som oppstår når du er liten, påvirker hva slags forhold du vil ha som voksen, forteller samlivseksperten Eva Rusz til den svenske avisen Aftonbladet.

Hun er forfatteren bak boken "Hvorfor velger jeg alltid feil partner" og mener at trygghet og nærhet er avgjørende kvaliteter i forholdet mellom foreldre og barn.

- Unnvikende og avvisende foreldre kan føre til adferd hvor barna blir enten avvisende eller overdrevent opptatt av å tilpasse seg.

- De som har vokst opp med utrygge og uforutsigbare foreldre, vil i større grad være slave av følelsene og ofte tviholde på et dårlig forhold, mener Rusz.

Syv personligheter
Har du trøbbel med faste forhold? Da er du kanskje ganske lik en av disse syv personlighetstypene:

1) Perfeksjonisten
Du er stadig på jakt etter drømmeprinsen - eller prinsessen. Men du har også en liste over kvaliteter som må stemme før det kommer på tale med en date. Og nei - det er ikke normalt å ha en tyvepunkts-liste over minimumskrav...

Du faller ofte for de som likner mye på deg selv, og er raskt ute med å finne feil og svakheter når det begynner å lukte romantikk i luften. Perfeksjonisten avslutter ofte forhold før det engang har fått tid til å begynne.

Hva kan du gjøre?
Din største utfordring er å bli mer fleksibel og tolerant ovenfor andre måter å være på. Du må også våge å ta foten unna bremsepedalen i begynnelsen av en flørt, og heller la deg rive med av kjærligheten.

Den typiske perfeksjonisten: Tom Cruise

2) Sexroboten
Du skiller mellom sex og kjærlighet - og opplever mye mer av det første enn av det andre. Kanskje har du en oppfatning om at det ikke er mulig å elske og ha sex med det samme mennesket?

Sexroboten har ofte onenight-stands, og har en tendens til å søke samvær med andre sexroboter som ikke er i stand til koble sex og kjærlighet.

Hva kan du gjøre?
Din største utfordring er å si nei til sex mens du leter etter den rette. Du trenger en partner som ønsker å oppleve nærhet og kjærlighet og som er opptatt av hva du føler og tenker. Oppfør deg som en journalist og still masse spørsmål slik at du kan avklare om potensielle partnere virkelig er interessert i deg som person, ikke bare som kropp.

Den typiske sexroboten: Robbie Williams

3) Dørmatten
Du forelsker deg bare i drittsekker eller gærne damer. Felles for dine partnere er at de misbruker din tillit og behandler deg som søppel. Du aksepterer også ofte den dårlige oppførselen - fordi du ikke forventer noe annet.

Hva kan du gjøre?
Dørmatten har for mye tålmodighet og et feil bilde av hvordan et forhold bør være. Løsningen kan være å gå nærmere inn på dine egne følelser og spørre deg selv: Hva vil JEG egentlig? Husk at du har rett til å føle som du vil, og at du har rett til å uttrykke dine ønsker og følelser i forholdet.

Den typiske dørmatten: Pamela Anderson

4) Bestevennen
Du blir alles bestevenn, og aldri noens kjæreste. Hva er det du gjør galt? Mye tyder på at du engasjerer deg dypt i hvordan andre har det, og tenker mindre på hva du selv føler.

Hovedproblemet er at du ikke klarer å fortelle om dine egne tanker og behov i samtaler med andre. Derfor bør du øve deg på å uttrykke deg bedre, også når det gjelder signaler ovenfor noen som du ønsker skal bli mer enn en venn.

Hva kan du gjøre?
Begynn med å skrive ned følelsene dine og øv deg på å snakke om dine egne tanker. En god øvelse kan for eksempel være å klage på en vare i en butikk (hvor ingen kjenner deg) og si tydelig ifra dersom de ikke tar dine ønsker på alvor.

Den typiske bestevennen: Siv Jensen

5) Den evige reserve
Du satser på de som allerede er opptatt, for du kan godt vente. Problemet er bare at det sjelden blir noe virkelig forhold, og snart innser også du det åpenbare: Han kommer aldri til å gå fra henne.

Mønsteret gjentar seg også når du møter single og interessante personer. Det virker som om du tiltrekkes av de som ikke ønsker noe fast forhold, uavhengig om de har noen andre eller om du er den eneste for øyeblikket.

Hva kan du gjøre?
Din første oppgave er å gå grundig gjennom dine egne behov. Hva trenger du for å ha det bra? Bli bedre kjent med dine egne behov og øv deg på å snakke om følelsene dine. Du bør også ta en kikk på kjæreste-historien din og se om du oppdager hvorfor du faller for denne typen mennesker.

Den typiske reserven: Celina Middelfart

6) Oppmerksomhets-slaven
Du er avhengig av å bli sett og alltid være i sentrum. Det stiller også høye krav til forholdet, som raskt ryker når partneren ikke klarer å oppvise nok interesse for deg.

Denne personlighetstypen er også ekspert på å manipulere andre mennesker og skape drama rundt seg. Sjalusi, trekantdramaer og flørt er en sentral del av ditt forhold til andre mennesker.

Hva kan du gjøre?
Du trenger først og fremst trening i å legge bånd på deg selv og slippe andre mennesker til. Du trenger også å være mer avslappet i begynnelsen av et forhold så du ikke skremmer bort en potensiell partner. Anstreng deg også for å vise frem andre sider av deg selv enn bare "den forføreriske".

Den typiske oppmerksomhetsslaven: Anne-Kat. Hærland

7) Blodiglen
Du er raskt ute med en bekreftelse av forholdet og alltid først ute med å fortelle at dere er kjærester. Bekreftelse er viktig for deg, og du har ingen problemer med å holde fast på en partner som har flere åpenbart dårlige sider.

Blodiglen risikerer å skremme bort mange som trenger litt lavt tempo i begynnelsen av forholdet, eller som føler seg kvalt av hennes behov for bekreftelse.
Hva kan du gjøre?

Hva kan du gjøre?
Du må lære deg å holde litt igjen og ikke la følelsene overta styringen. Prøv å unngå dramatiske scener, slamring med dørene og depressive tekstmeldinger, husk at du må tenke før du handler. Mindre dramatikk er nøkkelen som kan gjøre deg mer attraktiv som partner.

Den typiske blodiglen: Victoria Beckham

Skal du på date i helgen? Her er 10 bud for den perfekte daten!

Først publisert: 03.02.2007
Sist oppdatert: 10.07.2007