Den store romjulssporten

Det er ikke alltid man får det man ønsker seg til jul. Heldigvis er det som regel ikke noe problem å bytte de uønskede gavene. Det er bare å komme i gang med romjulsbytting og januarsalg.

(Artikkelen ble første gang publisert på DinSide.no i desember 2005.)

Bytting av gaver

Dropp skituren i romjulen. Nå har du nemlig sjansen til å skaffe deg det du virkelig ønsker deg, så ditt nærmeste kjøpesenter er stedet å være.

Det er imidlertid ikke fastsatt ved lov at man har rett til å bytte ting. Å bytte varer har blitt praktisert så lenge at det har blitt helt vanlig: de fleste butikker gir deg lov til å bytte varer, rett og slett fordi det er sånn det alltid har vært.

"Morsomme" slips og kjøkkenduppeditter kommer høyt på listen over gavene vi gjerne bytter.
"Morsomme" slips og kjøkkenduppeditter kommer høyt på listen over gavene vi gjerne bytter. Vis mer


Heldigvis er de fleste butikker interessert i å yte god service og beholde kunder, og lar deg bytte feilfrie varer. De fleste har full forståelse for at ikke alle julegaver slår an, og så lenge varen er intakt og kan selges igjen, er det som regel ikke noe problem.

Ingen regel uten unntak så klart. Så selv om bytting av gaver som regel er problemfritt, er det visse kjøreregler for deg som kunde.

1: Ikke bryt forpakningen

Mange butikker selger varer som er vakumforseglet, for eksempel er dette veldig vanlig med CDer, spill og DVDer. Så lenge forseglingen er ubrutt er det ikke noe problem å benytte seg av full returrett, i de butikkene som tilbyr det. Vil du øke sjansene for å få byttet danseband til pop, bør du altså ikke bryte forseglingen.

Andre varer som ikke er i innpakket stand kan byttes så lenge varen er komplett og i samme tekniske stand som når produktet ble kjøpt. Husk at ikke alle butikker er like villige til å la deg bytte.

2: Ta vare på byttelappen

Bytte julegaver

Kommer du til å bytte noen av julegavene du fikk i år? (Avsluttet)
Nei, en gave er personlig ment - det er jo tanken som teller.(47%) 194
Det kan nok hende jeg bytter en eller to.(41%) 170
Ja, omtrent alle sammen. Jeg fikk mest ræl!(12%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Fikk du en byttelapp med gaven, har du virkelig ditt på det rene. Da er det bare å tusle ned til butikken og bytte gaven du ikke vil ha. Dessverre er det vel de færreste av oss som får julegaver med prislapp eller kvittering.
- Vi er veldig åpne når det kommer til bytting, sier Sissel Tveit, daglig leder i Norli Universitetsgaten. - Vi ønsker å gjøre bytting så ukomplisert som mulig, og det er selvfølgelig lov å spørre selv om man har verken kvittering eller byttelapp.


3: La lappene henge på

Har du fått et klesplagg, uten verken byttelapp eller kvittering, henger det som regel lapper på plagget. Her er det gjerne en strekkode, som gjør at butikken kan selge plagget igjen. Du må derfor la lappene henge på.
- Som generell regel har vi syv dagers bytterett mot kvittering, sier Ottilia Kaufman i Hennes & Mauritz. - Mange ønsker selvfølgelig å bytte ting i julen, og det går som regel greit. Man kan ikke få penger tilbake, men bytte i andre varer. Det som er viktig er at lappen fremdeles henger på plagget.

4: Finn riktig butikk

Vidar Skoglund, sjefen i Intersport, forteller at det er en utfordring at det er et ulikt sortiment i de forskjellige butikkene. Det er lurest å bytte i den butikken eller kjeden som gaven ble kjøpt i.

Man kan selvfølgelig prøve seg uten kvittering eller byttelapp, butikkene strekker seg som regel lengre enn det kunden i utgangspunktet har krav på. Du må uansett sørge for at butikken fører den varen du vil bytte. Men det skader jo aldri å høre med nærmeste sportsbutikk, selv om tante har kjøpt presang i et lokalt utsalg, milevis fra der du bor.

5: Bytt innen rimelig tid

Det gjelder å komme seg ut på bytterunden før alt er utsolgt. - For å være på den sikre siden anbefaler vi våre kunder å bytte så fort som mulig, spesielt hvis man vil bytte i en annen størrelse, da varene våre som regel blir solgt ut ganske fort, sier Kaufman i H&M. De fleste butikker har egne regler for bytting, noen lar deg bytte opp til 8, 10 eller 14 dager etter kjøp.

Siden det også finnes veldig organiserte mennesker der ute som kjøper gaver lang tid i forveien, er det like greit å få det unnagjort så fort som mulig. Noen butikker har utviklet egne bytteregler, og er gjerne litt mer lempelige i høytidene.

6: Kom salget i forkjøpet

Ikke la januarsalget ødelegge moroa. Det er vanlig praksis å bytte vare mot vare. Det vil si at bytter du en genser som var kjøpt til fullpris, men nå er nedsatt til halv pris, så får du ikke to gensere når du bytter.

Hvis du vil ha en tilgodelapp i stedet for en annen genser, er det noen butikker som kun vil gi deg en tilgodelapp på det beløpet genseren koster når du bytter den. Fikk du en genser som i utgangspunktet kostet 500 kroner er det mulig at du får en tilgodelapp på 250 kroner om du returnerer genseren når den er på salg til halv pris. Eventuelt er det mulig å få en tilgodelapp som du ikke kan bruke på nedsatte varer.

Administrerende direktør i Elkjøp, Henrik Bjønnes, med det han tror vil bli en av årets store julegaveslagere. I julen gir Elkjøp 30 dagers full returrett.
Administrerende direktør i Elkjøp, Henrik Bjønnes, med det han tror vil bli en av årets store julegaveslagere. I julen gir Elkjøp 30 dagers full returrett. Vis mer


Hos Hennes & Mauritz bytter man varen mot den opprinnelige prisen.
- Har du fått en genser i en farge du ikke liker, og den er på halv pris i januar, kan du bytte genseren og få to tilbake, sier Kaufman. Hun presiserer at hvis man spekulerer i dette, må man være klar over at produktene forsvinner fort fra hyllene, så det er ikke alltid sikkert man får byttet i den størrelsen man vil ha.

Hos G-Sport gjelder samme regel: - I utgangspunktet er det ingen tidsfrist for å bytte gaver, bare at butikken fortsatt fører varen og at den ikke har gått ut av sortimentet, forteller Kjetil Løken, Markedssjef i G-Sport. - Når man bytter får man en tilgodelapp eller et annet produkt. Det beløpet som står på kvitteringen er den verdien man får byttet mot, selv om man velger å bytte mot varer som er på salg.

Nettgavene

Har nissen vært på nettet og hentet gaver? Disse gavene kan også byttes, men her må du noen ganger ha hjelp av den som har kjøpt gaven. Du trenger som regel kunde- eller bestillingsnummer.

Du kan selvfølgelig også prøve å kontakte nettbutikken direkte, og håpe at de lar deg bytte gaven.

Det hender også ofte at nettjulegaver er kjøpt tidligere enn andre julegaver, for å hindre forsinkelser i juleposten, men har selskapet glemt å sende med en liten angrefristlapp til den glade (om enn, udyktige) giver, har du utvidet "angrefrist".

Trykk her for å lese mer om utvidet angrerett på nett