Den store Fruktnøtt-testen

Smørepålegget Nøtte og sjokoladen Fruktnøtt er blant de mange matvarene du knapt finner i dagligvarebutikkene lenger. Vår Fruktnøtt-test viser deg matvarekjedenes dårlige vareutvalg.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fruktnøtt fantes overalt for få år siden. Nå har lavprisbutikkene ofte kun den store Fruktnøtt-plata til 30 kroner.

Den forjettede Fruktnøtt - i riktig størrelse. 
(Foto: Dag Yngve Dahle)
Den forjettede Fruktnøtt - i riktig størrelse.
(Foto: Dag Yngve Dahle) Vis mer

Den lille Fruktnøtt-sjokoladen finnes snart kun i kioskene. Vi har undersøkt hvilke dagligvarekjeder som har 20 utvalgte varer. De må ha 15 av varene for å bestå Fruktnøtt-testen.

Ta meg til Fruktnøtt-testen

Helge Hjort, til daglig helse- og sosialombud i Oslo, er blant dem som er forbannet på det dårlige vareutvalget her i landet.

- Jeg kaller det enfoldet. En rekke av favorittmatvarene mine er regelrett forsvunnet fra dagligvarehyllene de siste årene, sier Hjort.

Monopol

Klassiker som er vanskelig å få tak i. 
(Foto: Dag Yngve Dahle)
Klassiker som er vanskelig å få tak i.
(Foto: Dag Yngve Dahle) Vis mer

Han mener dette skyldes at vi har fire store aktører på daagligvaremarkedet her i landet: Reitan-gruppen, Hakon-gruppen, Norgesgruppen og Coop.

- Med fire store matvaregrupperinger ser vi i praksis en monopolsituasjon mange steder. Da kan de diktere betingelsene som de selv vil, og satse på færre og færre varer, sier Hjort.

Økte krav til inntjening og profitt gjør også sitt. Lavpriskjedene nekter å ta inn i sortimentet matvarer som ikke selger godt.

De som bor i et område uten såkalte fullsortimentsbutikker har ikke noe valg: De må godta at pålegget eller salaten de likte så godt, ikke lenger er å finne. Og de må fortsette å handle i butikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mye av skylden må nok nordmenn ta selv. Vi er totalt bevisstløse når det gjelder mat, og ensidig opptatt av prisene, sier Helge Hjort.

Fruktnøtt-testen

Dette er Fruktnøtt-testen: Vi satte sammen en liste over 20 dagligvarer som ikke er å finne overalt. Den består av

  • Tidligere klassikere som Nøtte, Mandelstang og Pariserpizza.
  • Litt sjeldnere varer som bjørnebærsyltetøy, fiskegryte og medisterkaker.
  • Et par nyere vareslag som espressokaffe og Mr. Muscle rengjøringsmiddel.

    Disse varene sjekket vi om dagligvarekjedene hadde i sitt sortiment. Kriteriene var at de måtte ha varen i hyllene da vi besøkte butikkene. Fant vi ikke varene, spurte vi betjeningen om de hadde dem.

    Jeg vil se resultatene av Fruktnøtt-testen