Den store ferietesten

Har du hatt lang nok sommerferie? Ta testen her:

Den norske tradisjonen med lang sommerferie er nesten enestående når vi sammenlikner oss med andre land.

Men lange dager med hvitvin på svaberget er ikke bare en velfortjent luksus for arbeidstakerne. Mange arbeidsgivere setter også pris på en god ferie hvor de ansatte kan lade opp batteriene og jobbe enda bedre gjennom en lang høst og vinter.

- Det er lite forskning på hvor lang ferie man bør ta, men en rettspatolog jeg kjenner sa at det fysiologisk sett virker som tre uker sammenhengende ferie er fornuftig. Da rekker vi kroppslig sett å trappe ned og komme til hektene igjen.

- Hvor lang ferie vi trenger psykisk sett varierer vel, men det bør være tid til å gire ned og finne roen her også. Og da er kanskje de samme tre ukene en grei tommelfingerregel, sier psykolog Bjørnar Olsen til Mozon.

Ta testen
Har du hatt lang nok sommerferie? Svar JA på påstander som passer til deg og NEI til det som er feil. Fasiten finner du nederst i artikkelen.

1) Jeg har sagt setningen "Så deilig med sommerferie!". Uten ironi.

2) Jeg har rukket både å bade i sjøen og lese gamle ukeblader i ferien.

3) Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange is jeg har spist.

4) Jeg er brunere, morsommere og gladere enn da jeg begynte på ferien

5) Jeg smuglytter fortsatt til reiseradioen på kontoret.

6) Hjemme har jeg minst tre regninger som har gått over betalingsfristen. Og en melkekartong i kjøleskapet som må fjernes med spade.

7) Jeg har lest en avis uten å tenke på om reportasjene er relevante for jobben min. Og blåser i om den er to dager gammel.

8) I løpet av ferien har jeg våknet, sett på klokken og tenkt: Jaha, halv ni på kvelden eller halv ni om morgenen?

9) Minst en gang i ferien var jeg usikker på om det var tirsdag eller onsdag. Eller kanskje torsdag?

10) Jeg har glemt innloggingskoden til datamaskinen og hvordan kaffetrakteren virker.

11) De første dagene på jobb gikk med til å tømme mailboksen og håndhilse på kollegene. Med etternavn.

12) Jeg har glemt hvor jeg jobber.

0 - 4 JA: En begredelig ferie

Det er egentlig litt synd på deg. Og det spiller liten rolle om det er sjefen som maser eller du selv som setter på bremsen - husk at du trenger ferie!

Tips til neste år:
Fem ukers ferie er standarden i Norge. Så om du trekker bort noen dager i julen og tar en uke i syden med familien, er det fortsatt nok ferie igjen til tre gode sommeruker. Arbeidsgiveren kan kreve at du tilpasser deg behovene på jobben, men du kan også kreve tre ukers sammenhengende ferie i løpet av sommeren.

5 - 8 JA: Du er ferieflink

Slett ikke ille. Enten er du blant dem som har hatt minst tre ukers deilig sommerferie, eller så er du flink til å slappe av når du først har fri.

Tips til neste år:
For å få enda mer ut av ferien er det viktig å kunne legge jobben helt bak seg. Snakk med IT-ansvarlig på jobben eller en hvilken som helst tenåring som kan hjelpe deg med å koble om mobiltelefonen og legge inn feriemelding på mailboksen din. Sandaler og shorts er også viktig tilbehør for å få den ekte feriefølelsen.

9 - 12 JA: Du er feriekongen!

Skikkelige ferieproffer har et tonn med klesvask, sand i skoa og en nullstilt hjerne når jobbhverdagen begynner igjen. Tør jeg tippe at du også stiller ubarbert og i badebukse på første arbeidsdag?

Tips til neste år:
Keep up the good work! Husk å legge inn litt ekstra innsats på jobben i april, så blir det lettere å be om lang ferie til neste år også. Skriv opp innloggingskoder, viktige arbeidsoppgaver og slikt på en lapp før ferien, så kommer du nok raskt inn i rytmen igjen.

Og er du blant de som har glemt hvor du jobber? Ring til mora di, hun husker det nok.

 

Mozon.no, 04.08.2006