Den store brødduellen

Hva er best? Vanlig brød eller knekkebrød?

DUELLEN: Valget mellom brød eller knekkebrød er hyppig diskutert. Her får du endelig et ekspertsvar fra en klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Montasje: Wasa og Colourbox.com
DUELLEN: Valget mellom brød eller knekkebrød er hyppig diskutert. Her får du endelig et ekspertsvar fra en klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Montasje: Wasa og Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brød eller knekkebrød?

Dette er et omdiskutert tema – noe som gjenspeiles av de mange innleggene på ulike debattfora på nettet, som SOL.no, VG Debatt og diskusjon.no.

Det ser ut til at de fleste tror knekkebrød er det sunneste. Men hvorfor?

Les også:
Går du på brød-bløffen?
Se vår store brød-test!
Sjekk hvilke brød som inneholder hva

Antatte fordeler og ulemper

Fordeler som ramses opp er at knekkebrød ikke inneholder gjær, men mer fullkorn og fiber – og i tillegg har en lavere glykemisk indeks.

Flere tror imidlertid det er vanskelig å bli mett på de tørre, tynne skivene. Og spiser du flere knekkebrød enn skiver, vil det også bety mer pålegg, som gjerne kan føre til unødvendig mange kalorier?

Les også: Derfor bør du spise skorpa også

EKSPERTEN: Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog på Lommelegen.no. Foto: Lommelegen.no
EKSPERTEN: Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog på Lommelegen.no. Foto: Lommelegen.no Vis mer


Kostholdseksperten svarer

DinSide Helse har bedt klinisk ernæringsfysiolog på Lommelegen.no, Åse Andresen, om hjelp.

Ifølge Andresen er det ikke et enkelt fasitsvar på hva som er best å spise av brød eller knekkebrød.

Les også: Kan folsyre komme i brødet ditt?

Dobbelt med fiber

- Grove knekkebrød, som Husmann og RugSprø, inneholder dobbelt så mye fiber enn brød med 100 prosent sammalt mel, men noe mer kalorier per 100 gram.

- Men siden knekkebrød er så tynne, inneholder likevel ett knekkebrød omtrent halvparten av kalorimengden som en skive brød.

Rent innholdsmessig ser det altså ut til at knekkebrød er sunnere. Men det du legger på dem kan ødelegge.

Stem her!

Hva trodde du var best å spise? (Avsluttet)
Knekkebrød(76%) 1446
Brød(13%) 255
Ingen av dem - de er like sunne(7%) 139
Usikker(4%) 71
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les også: Slik velger du riktig brød

- Pass på pålegget

- De fleste bruker nok litt mer pålegg på knekkebrød, så hvis du bytter ut en brødskive med to knekkebrød, kan det fort bli et noe høyere kaloriinnhold i måltidet.

Men hvis du ikke bruker mer pålegg, vil to skiver knekkebrød tilsvare en grov brødskive. Det er også så mange knekkebrød du må spise for å bli like mett.

- To knekkebrød metter omtrent som en brødskive, ifølge Andresen.

- Men for enkelte kan det føles som mer å spise to knekkebrød enn kun én brødskive. Det kan derfor føre til et lavere kaloriinntak totalt sett, men dette avhenger selvsagt av pålegget, legger hun til.

Les også: - Brød er en fettbombe

Grovbrød har lavest GI

Det samme gjelder for måltidets glykemiske indeks (GI).

- VELG GROVT

 • Norske helsemyndigheter anbefaler folkt il å spise mer grove brød- og kornvarer.
 • Grovt mel inneholder 2-4 ganger så mye av enkelte mineraler og vitaminer som fint mel.
 • Brød bør inneholde minst 50 prosent sammalt mel, ifølge Helsedirektoratet.
 • Du kan vurdere grovhet ved å se hvor høyt oppe sammalt mel står på ingredienslisten bak på brødposen. Se også etter grovhetsmerket på brød (se under).
 • Kilde: Helsedirektoratet.no

 • GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger av en matvare. Produkter med høy GI gjør at blodsukkeret stiger veldig mye i løpet av de to første timene etter måltidet.

  - GI vil variere veldig med hva slags pålegg du bruker. Fett vil for eksempel redusere den glykemiske indeksen.

  I utgangspunktet har imidlertid de fleste knekkebrød og mellomgrove brød en moderat GI. Grovere brød, som rugbrød og «pumpernickel» har lavest GI.

  Knekkebrød har med andre ord ikke lavere GI enn de groveste brødtypene.

  Les også: Her er den groveste grovisen

  Gjær spiller liten rolle

  Noen knekkebrød, som Wasa´s Delikatess, Fiber Plus og Gluten- & Laktosfritt, inneholder ikke gjær. Dette medfører imidlertid liten eller ingen helsegevinst, ifølge Andresen.

  - Gjær har liten ernæringsmessig betydning hos friske mennesker. Når noen synes de får en bedre fordøyelse ved å bytte ut brød med knekkebrød, ligger nok en del av forklaringen i et økt fiberinntak.

  Les også: Her er slanke-frokosten

  GROVT BRØD: Det er enklere å finne grove knekkebrød enn brød. Brødskalan kan derfor være til god hjelp. Les mer på Opplysningskontoret for brød og korn.
  GROVT BRØD: Det er enklere å finne grove knekkebrød enn brød. Brødskalan kan derfor være til god hjelp. Les mer på Opplysningskontoret for brød og korn. Vis mer


  Konklusjon:

  Ett knekkebrød inneholder mer fiber og færre kalorier enn en brødskive, men du må spise flere knekkebrød for å bli mett.

  Hvor sunt (knekke)brødmåltidet ditt er, avhenger først og fremst av hvilket og hvor mye pålegg du bruker, ikke om du spiser knekkebrød eller vanlig brød.

  - Men som ved de fleste andre matvarer gjelder prinsippet om variasjon, råder Andresen.

  - Velg knekkebrød eller brød basert på rug og havre. De innholder de sunneste fibertypene som både kan redusere kolesterol og regulere blodsukkeret, avslutter hun.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer