”Den rette” har ikke vinnerinstinkt

Hvis du leter etter den perfekte partner bør du styre unna kjærester som alltid vil være nummer én.

Hvis ikke kan du ende opp i et forhold fullt av konflikter, sorg og vonde følelser, viser ny forskning.

- Hvis personen er nødt til å ha rett om alt, viser liten forståelse for dine behov og konstant forsøker å forandre oppførselen din, er det tegn på at han er overkonkurrerende og ikke et godt partneremne.

- Varsellampene bør begynne å blinke hvis den potensielle partneren har kvaliteter som varsler et forhold med konflikter og sorg, sier lederen for forskningsrapporten, doktor Richard M. Ryckman ved University of Maine i Orono til Reuters.

Ryckman og kollegene hans undersøkte det romantiske livet til overkonkurrerende mennesker i en studie av 240 universitetsstudenter. Nesten to tredeler av studentene var i seriøse forhold eller gifte, mens resten var i halv-seriøse forhold eller gikk ut med en potensiell partner i ny og ne.

Studenter som var svært opptatte av å være best - som var enige i uttrykk som ”den sterkeste overlever” og ”hvis du ikke blir bedre enn de andre, blir de sikkert bedre enn deg” - rapporterte om mer problemer i forholdet, skriver forskerne i siste utgave av the Journal of Social and Clinical Psychology.

For eksempel sa forskerne at de med vinnerinstinkt ikke var helt ærlige i kommunikasjonen med partneren, at de hadde sterkere behov for å kontrollere forholdet, var mer mistenksomme og sjalu, og hadde mindre tillitt til kjæresten.

De rapporterte også om mer konflikter i forholdet enn studentene som ikke var like konkurrerende, og sa de var mindre troende til å vise empati overfor partneren.

De sa ikke at de var misfornøyde med forholdet, eller at de følte mindre forpliktelser overfor partneren, merket forskerne seg.

Ryckman advarer folk som holder på å sjekke opp en overkonkurrerende potensiell partner at det ikke er en tilstand det er lett å bli kvitt.

- De trenger kanskje profesjonell hjelp.

- Et overkonkurrerende instinkt han ikke bli borte bare fordi man vil bli mer følsom og bry seg om andres behov, sier han.

- Det ligger dypt i de som lider av det, og kommer av en følelse av usikkerhet og kraftløshet.

- Det virker klart at overkonkurrerende folk vil ha nytte av psykologisk rådgivning, der de kan oppdage grunnen til vanskelighetene, ta ansvar for seg selv og lære seg å bry seg mer om andre.

Mozon.no, 13.11.2002