Den perfekte rusen

Lykken ligger på 0,6 promille. Etter dette kan du like gjerne bare droppe å drikke videre, for bedre enn dette blir det ikke.

Helgen står for tur. Men denne gangen bør du glemme alt som heter å drikke 2 flasker vin, 3 pils og 2 shots, på samme kveld. For lykken er gjort lenge før dette.

Husk også at champagne går rett til hodet!

- 0,6 promille er det som skal til for å drikke deg lykkelig, sier alkoholforsker ved det svenske folkehelseinstituttet, Sven Andréasson, i følge Ekstrabladet.

Sammen med andre forskere har han funnet frem til den magiske promillen.

- Alkohol frigjør dopamin, som gir en følelse av velvære. Ved 0,6 promille utskilles den maksimale mengden med dopamin, forklarer forskeren.

Hormonet dopamin sørger for at du blir glad, får bedre selvtillit og at du tørr ta kontakt med nye mennesker. Med 0,6 i promille kan du utnytte deg av disse fordelene, uten at det går over grensen der du snøvler og raver rundt.

Andre forskere sier voksne menn bør kutte ut helgefylla.

Ved Malmøs folkehelse i Sverige mener man at denne promillen er såpass god at de vil starte en kampanje som skal lære folk til å holde seg til denne promillegrensen.

Nedover etter 0,6
Etter at 0,6 promillegrensen har passert går det raskt utforbakke. Hjernen skiller ut mindre dopamin og alkoholens dårlige egenskaper begynner å ta kontrollen.

- Nervecellene forgiftes og man får problemer med å kontrollere bevegelsene sine. Man blir følelsesladet og evnen til å tenke logisk forsvinner, sier Andréasson

Men dersom du går på en smell, har vi også noen råd: Slik overlever du bakrusen.

 

Mozon.no, 06.05.2006