Den laveste strømprisen på 15 år

Det har ikke vært billigere strøm på 15 år. Men du kan fremdeles halvere strømregninga.

<b>IKKE VÆRT BILLIGERE PÅ 15 ÅR:</b> Den gjennomsnittlige strømprisen for september har ikke vært billigere på 15 år. Du kan likevel nærmest halvere regninga ved å velge billigste fremor dyreste strømleverandør. Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE VÆRT BILLIGERE PÅ 15 ÅR: Den gjennomsnittlige strømprisen for september har ikke vært billigere på 15 år. Du kan likevel nærmest halvere regninga ved å velge billigste fremor dyreste strømleverandør. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Den gjennomsnittlige strømprisen for september var den laveste på 15 år, ifølge kraftbørsen Nord Pool Spot. Strømprisen for Oslo ble i september beregnet til 12 øre per kWh (uten moms og påslag). Til sammenlikning var snittprisen i Oslo i september i fjor 27 øre per kWh, altså over det dobbelte av dagens pris.

Men selv om strømmen i kraftmarkedet er den billigste på 15 år, er det ikke sikkert at du som strømforbruker får fullt utbytte av dette. Det er kraftselskapene som setter prisen til forbrukeren.

Og at det er mange som betaler for mye i forhold til det de egentlig behøver, kan vi se tydelig av strømkalkulatorene.

Der kan du enkelt finne hvilken strømleverandør som er den billigste der du bor, og hvor mye du kan spare på å velge den billigste fremfor den dyreste.

Og ja: Du kan nærmest halvere strømregningen ved å velge billigste leverandør.

LES OGSÅ: Slik kuttet familien Ulvestad strømregningen med 35.000 kroner i året

Spar 45 prosent

Du kan selv sjekke strømprisene i din kommune, ved hjelp av Dinsides strømkalkulator (som leveres av Strømvalget.no) - eller med Forbrukerrådets ferske strømpriskalkulator, strompris.no

Ifølge Strompris.no, varierer de månedlige strømprisene for en 200 kvadratmeter enebolig i Oslo fra 860 kroner til 1.566 kroner (forbruk på 28.000 kWh per år).

Du kan altså kutte strømregningen med 45 prosent, ved å velge billigste kontra dyreste avtale.

Vi har da ikke spesifisert hvilken type strømavtale vi ønsker, men det er klart at du kan spare endel bare på å velge riktig prisavtale - som vi forklarer nærmere lenger ned i artikkelen.

Velger vi å sammenlikne kun priser på spotprisavtaler, varierer regningen fra 996 kroner til 1.290 kroner.

Der kan du spare 23 prosent på å velge billigste fremfor dyreste avtale.

LES OGSÅ: Kvinne leste av feil på strømmåleren i ti år. Det ble en DYR TABBE!


IKKE VÆRT BILLIGERE PÅ 15 ÅR: Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nor Pool Spot, forteller at gjennomsnittsprisen på strøm i september ikke har vært lavere siden 2000. Foto: NORD POOL SPOT
IKKE VÆRT BILLIGERE PÅ 15 ÅR: Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nor Pool Spot, forteller at gjennomsnittsprisen på strøm i september ikke har vært lavere siden 2000. Foto: NORD POOL SPOT Vis mer


Strømselskapet kan ha en annen pris

Gjennomsnittsprisen som Nord Pool Spot refererer til, på 12 øre per kWh, er engrosprisen på strøm. Det betyr at den prisen du får fra strømleverandøren din, kan være en annen.

- Dette er prisen som strømleverandøren betaler – så er det opp til strømleverandøren hvordan prisen settes videre til kunden. Prisen fra oss blir ofte referert til som «spotprisen» - så spotpris med påslag er en måte å gjøre det på, forklarer Stina Johansen, kommunikasjonssjef i Nor Pool Spot, til Dinside.

Gjennomsnittsprisen var 12 øre per kWh i Øst- og Sør-Norge (Oslo, Kristiansand og Bergen inkludert) – mens den var 19 øre pr kWh for Midt- og Nord-Norge (Molde, Trondheim og Tromsø) for september.

Johansen understreker også at det kan være forskjell på en gjenomsnittspris per måned fra dem og gjennomsnittsprisen per måned fra strømleverandøren.

- Strømprisen beregnes hos oss per time på døgnet – så prisene kan variere fra morgentimer (hvor det er mye forbruk) til nattetimer (med lavere forbruk). Mens gjennomsnittsprisen fra oss på en måned er en helt ren gjennomsnittspris – så kan månedsprisen hos strømleverandører variere fordi den kanskje beregnes på en annen måte, med en vekting på forbruk, forklarer Johansen til Dinside.

LES OGSÅ: De viktigste strømsparegrepene

STYR UNNA FORSKUDDSBETALING: Bjørnar Angell er daglig leder av strømpris.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Foto: CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN.NO
STYR UNNA FORSKUDDSBETALING: Bjørnar Angell er daglig leder av strømpris.no, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Foto: CF-WESENBERG/KOLONIHAVEN.NO Vis mer


Hvilken strømavtale lønner seg mest?

Det er veldig mange forskjellige strømavtaler, og det kan være vanskelig å orientere seg i hva som lønner seg. På strompris.no kan du velge å ikke spesifisere hvilken type strømavtale du har, og dermed få svar på hvilken avtale som er billigst per måned eller per år.

- Hvilken strømavtale man skal velge, er avhengig av personlige preferanser. Vil man følge markedet time for time, velger man spotpris. Vil man følge markedet med en forsinkelse, er variabel pris et alternativ. Og vil man vite hva man betaler til enhver tid, samt sikre seg mot pristopper om vinteren, kan fastpris være et godt alternativ, selv om man da normalt betaler en betydelig overpris om sommeren. Det er heller ikke mulig å bytte i den perioden man har bundet prisen, sier Bjørnar Angell, daglig leder av strømpris.no, til Dinside.

Men Forbrukerrådet sier man bør holde seg unna alle avtaler med forskuddsbetaling, da avtaler der man «abonnerer» på en viss mengde strøm per måned, som regel er ugunstige.

- Spotpris følger markedet og gir den til enhver tid laveste markedsprisen. Det er viktig å huske på at markedsprisen i perioder kan stige kraftig ved kaldt vær, overføringsproblemer eller at kraftverk faller ut om vinteren, sier Angell.

Du kan følge spotprisen fra dag til dag på nordpoolspot.com