Viruset som forårsaker hudkreft, er årsaken til fem prosent av krefttilfellene globalt.  Foto: colourbox.com
Viruset som forårsaker hudkreft, er årsaken til fem prosent av krefttilfellene globalt. Foto: colourbox.com Vis mer

- Den kan redde tusenvis

Nå kommer vaksinen mot hudkreft.

Forskeren og professoren Ian Frazer står allerede bak utviklingen av vaksinen mot livmorhalskreft.

Nå melder han at en ny kreftvaksine er på trappene, denne gangen en vaksine mot hudkreft. Testing på dyr har vist positive resultater, og testing av mennesker skal etter planen igangsettes i begynnelsen av 2009. Det melder svenske Aftonbaldet.

Les også: - En gledens dag

Så snart som mulig

Frazer ser for seg at alle barn i 10-12 års alderen verden over vil kunne tilbys vaksinen mot hudkreft når den er ferdigstillet.

Når det vil skje, avhenger imidlertid av testene som gjenstår.

- Dersom testresultatene på mennesker viser seg å være tilfredsstillende, vil vi jobbe for å få dette i gang så snart som mulig, sier han til avisen Daily Mail.

Les også: - Dette virker lovende

Ifølge Frazer angriper vaksinen det såkalte papillomaviruset, som forårsaker infeksjoner i huden. Disse infeksjonene kan igjen utvikle seg til kreft. De siste årene har han jobbet intenst for å finne sammenhengen mellom hudinfeksjonen og den påfølgende kreftutviklingen.

Tusen rammes hvert år

- Vi vet at dette viruset er årsaken til minst fem prosent av alle krefttilfeller i verden, sier Frazer.

Drøyt tusen personer i Norge rammes av hudkreft hvert år, av disse mister rundt 250 livet som følge av sykdommen. Av årsaker er den viktigste ytre faktor vi kjenner til overdreven soling (UV-stråling).

Artikkelen fortsetter under annonsen

God beskyttelse mot solstrålene reduserer risikoen for hudkreft betraktelig. Både solbrenthet og den totale mengde sol som huden utsettes for over lang tid, kan forårsake hudkreft.

Les også: Har du tanoreksi?

Kilder: Aftonbladet, Daily Mail, Kreftforeningen