Den jævla naboen

HISSIGE: Ikke la nabokrangel ødelegge våren. Vi viser deg hva du kan gjøre med gjerder, hekker, trær og greiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

For de fleste av oss er det tidkrevende, kostbart og ikke minst veldig ubehagelig å krangle med naboen.

Det beste er derfor å ordne opp over en kaffekopp. Du kommer langt lengre med list, enn med ett rødt ansikt og høyt stemmeleie.

Et velkjent triks er å tilby seg å gjøre jobben selv, enten det nå er å beskjære den høye nabohekken på egen hånd, eller å betale profesjonelle for å gjøre det.

Husk at regelverket og praksis viser at det skal mye til for å få dom som går ut over grunneier, ett kompromiss vil derfor kunne lønne seg.

Nedenfor følger utgangspunktene for gjerder og hekker, trykk på lenkene til høyre for lese mer om trær, bygging og hva dere kan gjøre dersom dere fremdeles ikke blir enige.

Gjerder

Du har selvsagt full rett til å sette opp gjerde mot naboen så lenge du selv betaler.

For å få naboen med på å betale sin del av regningen må også andre betingelser være oppfylt: Gjerdet må i så fall være til nytte for begge eiendommene hver for seg, og nytten for begge eiendommene sammenlagt må være klart større enn utgiftene. Hvis ikke dette er tilfellet må du altså betale hele gjerdet selv.

Gjerdet må være laget og vedlikeholdt slik at det ikke er farlig for folk og dyr. Det må heller ikke være til skade eller ulempe for naboeiendommen.

Vedlikehold av eksisterende gjerder: Nytten for begge eiendommene må være større enn utgiftene for at naboen er forpliktet til å være med. Er utgiftene større enn nytten, må du altså betale vedlikeholdet alene hvis du ønsker å beholde gjerdet.

Naboene skal ellers dekke hver sin halvdel av gjerdeholdet. Dersom en likedeling av utgiftene mellom naboene vil virke urimelig for en av partene i forhold til den nytte vedkommende har av gjerdet, kan utgiftene deles etter skjønn. Vil du ha dyrere gjerde enn naboen, må du betale merutgiftene selv.

Husk også et en hekk anses som et gjerde, dersom den fungerer som en grensehekk.

To meters hekk

For hekker er det rimelig enkelt. De er stort sett lovlige om de er under to meter høye, og kan i så fall stå helt inntil gjerdet.

Er hekken din høyere enn to meter, kan naboen forlange at du kutter den ned i riktig høyde.

Relaterte artikler: