Den irriterende grensen

NETTHANDEL: 200 kroner er den magiske grensen for å unngå moms og spedisjonsgebyr ved bestilling fra utenlandske nettbutikker. Men for å være sikker må du bruke tollvesenets valutakurs. Den finner du her.

Publisert
Sist oppdatert

DinSide har helt siden starten i 1998 tatt opp konkurransehinderet 200-kroners grensen utgjør. Handler du for mer enn 200 kroner fra en utenlandsk nettbutikk må du nemlig betale moms på 24 prosent, samt et spedisjonsgebyr. Det eneste unntaket er per i dag bøker.

Størrelsen på spedisjonsgebyret varierer etter hvem som står for fortollingen, men Posten tar for eksempel fra 70 til 150 kroner dersom de skal gjøre jobben.

Bruk riktig valutakurs!

Hva synes du om 200-kroners grensen?

(Avsluttet)
Alt for lav(94%) 2229
For høy(4%) 102
Helt OK(1%) 28
Bryr meg ikke(1%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Som ivrige nettshoppere av DVD-filmer fra utlandet har vi god erfaring med å holde oss under 200-kroners grensen. Det finnes nemlig flere utenlandske nettbutikker som tilbyr gratis frakt til Norge, (www.play.com er et eksempel) og er du heldig får du dermed ofte to filmer under den magiske grensen.

Vanligvis bruker vi DinSides Valutakalkulator for å sjekke kursene, og flere av våre forsendelser har – omregnet til norske kroner – hatt en verdi på 199 kroner på bestillingstidspunktet.

Dette er imidlertid ikke bra nok:

  • Skal du være på den sikre siden må du nemlig sørge for å bruke Tolletatens egne valutakurser. Det er nemlig deres kurser som legges til grunn ved beregningen av om du er under eller over 200 kroners grensen.

    Du finner Tollvesenets kurser her.

  • Husk også at det er varens verdi når den ankommer Norge som legges til grunn. Skal du være på den sikre siden bør du altså både ha brukt Tollvesenets valutakurser, og lagt inn en liten buffer i tilfelle det skjer endringer fra du bestiller til varen kommer.

    Fra Toll.no sakser vi også følgende presisering: "Verdigrensen på 200 kroner gjelder varens verdi uten fraktomkostninger (porto). Dersom varens verdi er over 200 kroner er det tollverdien (varens verdi med tillegg av fraktomkostninger) som skal legges til grunn ved beregning av toll og avgifter."

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer