I tillegg til en rekke positive helsefordeler, gjør røykeslutt også svært godt for lommeboka. Tenk på alle pengene du kommer til å spare! Foto: colourbox.com
I tillegg til en rekke positive helsefordeler, gjør røykeslutt også svært godt for lommeboka. Tenk på alle pengene du kommer til å spare! Foto: colourbox.com Vis mer

Den enkleste veien til røykekutt

13 gode råd.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil du vil, men får det ikke til. Du kan i alle fall trøste deg med at du ikke er den eneste. Til enhver tid er det over 100 000 personer som ønsker å kvitte seg med vanen som er den viktigste årsaken til tidlig sykdom og død i Norge.

Og husk at røykere må i gjennomsnitt gjøre fem til syv forsøk på å slutte får de klarer det, ifølge Lommelegen.

Men ikke gi opp før du har gitt opp røyken for godt. Her gir vi 13 gode råd som kan hjelpe deg.

Har du klart å slutte alt? Hva er dine tips? Del med oss i debattforumet nederst i artikkelen.

Les også: Slutt å røyke på ti dager

1. Du må vite hvorfor du vil slutte

Det hjelper ikke å si du skal slutte å røyke uten å vite hvorfor. Og du må ha en annen grunn enn at det er usunt for deg. For å bli motivert nok må du ha en skikkelig personlig grunn til at du skal stumpe røyken.

Kanskje du vil forhindre at resten av familien blir tvunget til å bli passive røykere? Kanskje du frykter å få lungekreft mer enn noe annet? Eller kanskje du ønsker å se yngre ut? Velger du en sånn type grunn blir det lettere å finne motivasjon.

Finn også ut hvilken røyker du er

2. Ta det rolig

Når du endelig har bestemt deg for å bli kvitt uvanen, kan det være fristende å gjøre det hardt og brutalt, og kaste alt du har av røyk rett i søpla. Du ønsker kanskje å klippe dem i stykker først også. Men dette er ikke en god måte å gjennomføre røykekutt på. Husk at røyking skaper en avhengighet, og hjernen blir avhengig av nikotin. Slutter du brått vil du få abstinenser.

Trapp rolig ned og bruk gjerne hjelpemidler, som nikotinerstatningsprodukter eller ring Røyketelefonen. Ifølge WebMD vil 95 prosent av de som stumper røyken uten hjelp ende opp med et tilbakefall.

Les også: Flere tips til røykeslutt

3. Nikotinerstatning

Som nevnt over, kan nikotinerstattere være et godt hjelpemiddel når du begynner å føle deg frustrert, deprimert, rastløs eller sint – typiske abstinenssymptomer. Nikotinerstatning som tyggegummi, plaster, inhalator og tabletter har hjulpet mange med å slutte å røyke. Ifølge WebMD viser enkelte studier at sjansen for å lykkes med røykeslutt kan dobles når du bruker slike produkter i kombinasjon med et røykekuttprogram.

Det anbefales ikke å bruke nikotinerstatning samtidig som du røyker.

Husk: Light-trikset virker ikke

4. Erstatning uten nikotin

Hvis du vil bruke erstatning som ikke inneholder nikotin, må du ta turen til legen. Det finnes tabletter som ikke inneholder nikotin, som fås på resept. Man tror at medikamentet imiterer noe av nikotinens effekt ved å frigjøre hjernekjemikaliene dopamin og noradrenalin. Pillen kan også gjøre at du vil få mindre lyst på røyk.

Les mer: Røykevaksine snart på markedet

5. Ikke gjør det alene

Som vi har vært inne på, ikke stump røyken helt alene. Fortell familie, venner og kolleger at du skal slutte. Få gjerne også profesjonell hjelp, for eksempel via røykesluttkurs eller Røyketelefonen. Oddsen for at du klarer det blir mye sterkere om du kombinerer dette med nikotinerstattere.

Les også: Du klarer det neppe på egenhånd

6. Takle stresset

En av de viktigste grunnene til at vi røyker er for å takle stress. Når du slutter å røyke, må du finne en annen metode som vil få deg til å slappe av. Prøv massasje, lytt til rolig musikk, lær deg yoga eller tai chi eller gjør noe annet.

Du bør prøve å unngå å komme i stressende situasjoner når du er i ferd med å slutte å røyke.

Les også: 12 tips mot jobbstress

7. Unngå alkohol og annet som kan trigge lysten

Du vet at du får enda mer lyst på røyk når du drikker. Prøv å drikke mindre når du slutter å røyke. Får du ekstra lyst på røyk når du er på by’n, bør du gjøre andre ting på lørdagskvelden. Hvis kaffe er det som trigger lysten på røyk aller mest, bytt til te i noen uker. Hvis du har for vane å ta deg en røyk etter lunsj og middag, finn på noe annet å gjøre i stedet, som å pusse tennene eller gå en tur.

Dette bør du lese: Dette trigger lysten på røyk

8. Vask huset!

Så snart du har stumpet røyken, må alle askebegre, fyrstikkesker og lightere kastes. Vask alle klær som lukter røyk, og ta en skikkelig husrengjøring. Vask gulv, tepper og overflater og sørg for at huset får en god duft. Du vil verken se eller lukte noe som minner deg om røyken.

Hvor kommer støvet fra??

9. Ikke gi opp

Slapp av, det er helt vanlig å få tilbakefall. Mange må prøve igjen og igjen før de lykkes. Vær bevisst på hva som skjer når du får tilbakefall, så kanskje du unngår dette til neste gang. Så snart du har bestemt deg for å gjøre et nytt forsøk, sett av en dato og jobb deg mentalt fram til denne dagen.

Hva kan du egentlig om nikotin? Test deg her!

10. Rør på kroppen

Fysisk aktivitet kan lette suget etter røyk og redusere abstinenssymptomene. Hver gang røyken roper på deg, sleng på deg joggeskoene og kom deg ut! Du må ikke ta en svett treningsøkt, det holder å gå en tur eller gjøre en annen form for moderat trening.

Mange har lett for å gå opp i vekt når de slutter å røyke. Forbrenner du litt ekstra kalorier kan du lett unngå dette.

Hvorfor legger røykesluttere på seg?

11. Spis frukt og grønt

Nei, du skal ikke gå på slankekur samtidig som du stumper røyken. Ett sted går grensen! Men prøv likevel å få i deg mer frukt og grønt, samt magre meieriprodukter. En studie ved Duke University har fastslått at slik mat gjør at sigaretten ikke smaker så godt. Da blir det lettere å bekjempe abstinensene, og i tillegg forsyner du kroppen med sunne og sykdomsbekjempende næringsstoffer.

Slik fikser du fem om dagen

12. Belønning

I tillegg til en rekke positive helsefordeler, gjør røykeslutt også svært godt for lommeboka. Tenk på alle pengene du kommer til å spare! Når du virkelig har klart å gjennomføre målet ditt kan du bruke noen av pengene på noe du har ønsket deg lenge.

Les også: Dagens første sigarett kan være avgjørende for suksess

13. Gjør det for helsa

Men det er ikke bare pengene som bør få deg til å slutte. Det vil også senke blodtrykket ditt og pulsen din vil gå ned etter bare noen minutter. Innen en dag vil oksygen- og karbonmonoksidnivåene i kroppen normaliseres igjen og risikoen for hjerteinfarkt reduseres. Blant de langsiktige helsegevinstene kan vi nevne redusert risiko for hjerte- og karsykdom, slag, lungekreft og andre krefttyper samt økt lungekapasitet og kroppen får mer overskudd.

Dette skjer når du stumper røyken

Kilde: WebMD.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer