Den dyre stormen

50.000 lynnedslag gjør skader for nesten 300 millioner kroner hvert år. Dette bør du tenke på - før lynet slår ned i nærheten av deg.

Foto: James Stratton
Foto: James Stratton Vis mer

Den dyre stormen

  1. Gode råd i tordenvær
Store skader

Norge rammes av opptil 50.000 lynnedslag i året, og forsikringsselskapene punger ut over en kvart million kroner i snitt. Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon, var de samlete utbetalingene i 2003 på over en halv milliard kroner, melder NTB.

- Tendensen de siste fem årene viser et fallende antall krav, men til gjengjeld større enkeltutbetalinger i gjennomsnitt per skade. En nærliggende forklaring er omfattende skader på elektronisk og teknisk utstyr som vi får stadig mer av i hjemmene våre, sier informasjonsrådgiver Helene Lund i FNH til NTB.

Ikke så rart, kanskje - et gjennomsnittlig nedslag har ifølge Norsk brannvernforening en strømstyrke på opptil 30.000 ampère.

Det er de elektriske anleggene som får strøm via luftledninger som er mest utsatt for å bli slått ut.

Færre krav, større utbetalinger

I 2001 ble over 7.000 krav meldt inn til forsikringsselskaper etter lynskader. Gjennomsnittlig utbetaling utgjorde 45.409 kroner, samlet nesten 330 millioner.

I 2003 var det langt færre inmeldte krav, i overkant av 6.000. Gjennomsnittlig utbetaling var på 88.000 kroner per tilfelle, samlet nesten 540 millioner.

I fjor var det kun 1.443 inmeldte skader, men utbetalingene var mer enn doblet per tilfelle: 183.611 kroner ble utbetalt i snitt, samlet 256 millioner kroner.

Her lyner det mest

Det lyner mest i juli og august - og i Sør-Norge. Det er særlig sørlandskysten, og oslofjordområdene som er utsatt. Aller verst er det imidlertid i Hedmark og Oppland.

- Desidert verst er det i mjøsområdet, der lynnedslagene tidvis kommer tett som hagl, sier fagsjef Trond S. Andersen i Brannvernforeningen til NTB.

Rundt tyve bygninger brenner ned hvert år som følge av lynnedslag, men, ifølge Andersen er det store mørketall, grunnet senskader på det elektriske anlegget. En brann som følge av lynskader på det elektriske anlegget, kan komme flere måneder senere.

Slår lynet ned og forårsaker skader på elektriske gjenstander, bør du få sjekket ut hele anlegget. Dette bør være dekket av forsikringen og, men snakk med forsikringsselskapet før du bestiller. Noen forsikringsselskaper har avtaler med spesielle firma og vil derfor kun dekke det en rabattert kontroll koster.

Sjekk forsikringen!

Nå midt i lynstormenes høysesong kan det lønne seg å sjekke hva din hjem- eller villaforsikring dekker. Skadene dekkes under brannforsikringen som er en obligatorisk del av hjem- eller villaforsikringen. De fleste slike forsikringer dekker alle skader forårsaket av lynnedslag. Hvordan de beregner erstatningen er imidlertid ikke alltid like logisk for oss forbrukere.

For eksempel: Om fryseren din går dukken når du er på ferie, dekkes både fryser og verdien av innholdet av forsikringsselskapet. Maten, som fremdeles er ubrukt, og like god som ny, vil du få full erstatning for.

Lyn & torden

Tar du noen forholdsregler når det lyner? (Avsluttet)
Et par, trekker ut kontakten til TVen, blant annet(65%) 213
Er det så viktig da?(21%) 70
Ja, huset mitt har lynavleder, og alle kontakter trekkes ut(14%) 47
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når det gjelder hvitevarer er det imidlertid ikke alltid du får igjen det det vil koste deg å kjøpe nytt: Flere forsikringsselskaper dekker kun markedsverdien av det som blir ødelagt. Og så blir egenandelen trukket fra.

Om du får erstatning beregnet utfra nypris eller markedsverdi er også avhengig av hvilken pakke du har valgt fra din leverandør. Mens en standard forsikring ofte kun dekker markedsverdien på de elektriske varene, kan du oppgradere til en ekstraforsikring som dekker nypris for et par hundrelapper i året.

1. januar i år gjorde en lovendring det enklere å bytte forsikring, så når du skal finne ut hvilket selskap som skal forsikre dine eiendeler, er dette en viktig faktor å ta med i berengningen.

Sjekk hvordan du kan trygge deg og ditt hjem i tordenværet.

Forsikringsforrvirret? Her er DinSides forsikringsguide

.

Kilde: NTB, DSB, FNH og DinSide.