Den dødeste kapitalen

Enkelte ting blir mindre brukt enn andre. Solariet fra 80-tallet står ubrukt i kjelleren, og båten bruker du kanskje tre uker i året. Vi har funnet fram til ti investeringer som gir minimalt igjen for pengene.

Å kjøpe ny bolig kan være svindyrt. Men det er en investering du vet du kommer til å få bruk for, hver dag. Det samme gjelder i stor grad for TV, komfyr, kjøleskap, sofa, seng og andre ting du omgir deg med.

Men ikke alle investeringer er like lønnsomme, hvis du ser på hvor mye de blir brukt. Vi har funnet frem til ti investeringer som ofte gir lite igjen for pengene. Like fullt kan det være dyre kjøp.

Hytta

Hytter står mye tomme
Hytter står mye tomme Vis mer

Hytte er ingen billig investering. Skal du ha hytte som ligger nær sjøen på Øst - eller Sørlandet, må du betale minst 700.000 kroner for herligheten.

I motsetning til en bolig, som du bruker nesten hver dag, hele året, står hyttene tomme det meste av året. De fleste som kjøper hytte, er ifølge meglerne mellom 30 og 50 år. Høyst sannsynlig er de i full jobb, med fire uker ferie i året. De har ikke mye tid å bruke på hytta, med andre ord.

Rett etter hyttekjøpet bruker kanskje hytteeierne det meste av de fire ferieukene på hytta. Etter hvert som juliregnet høljer ned år etter år, og bankkontoen vokser, frister utlandet mer og mer. Resultatet er at den dyre hytta brukes stadig mindre. Ubenyttet kapital, med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lystbåter

Hvem bruker båten om vinteren?
Hvem bruker båten om vinteren? Vis mer


Båter er skikkelige pengesluk. For det første koster de gjerne mange hundre tusen kroner, store seilbåter kan koste mange millioner. For det andre må du leie båtplass til flere tusen kroner på sommeren, og du må betale for vinterlagring.

Dessuten er båtutstyr dyrt, og båten må pusses hver vår. Båten skal forsikres, og den sluker drivstoff.

Tar du deg likevel råd til å kjøpe båt? Tenk over hvor mange dager i året du bruker den. Sannsynligvis innser du at det blir dyre båtturer.

Motorsykkel

Fornuftige gniere bør ikke kjøpe motorsykkel. En ny motorsykkel koster oftest mellom 100.000 og 200.000 kroner. Forskjellen mellom motorsykler og biler er at motorsyklene ikke kan brukes i vinterhalvåret.

Likevel må du betale forsikring og veiavgift for hele året. Hele vinterhalvåret står sykkelen ubrukt i garasjen, mens du har betaler for at den skal være på veiene.

Svømmebasseng

Lekkert, men lønnsomt?
Lekkert, men lønnsomt? Vis mer


En av 300 villaer i Norge har svømmebasseng. Høyst sannsynlig er det like mange av bassengene som er fylt med løv som med vann. Her snakker vi død kapital.

Et utendørs svømmebasseng koster fra 100.000 til 250.000 kroner. Skal du ha varmt vann poolen, må du plusse på minst 5000-15.000 på den årlige strømregninga.

Om du har eget basseng i hagen, har du sannsynligvis råd til sydenturer også. Og som andre fristes du til å dra på stranda i ny og ne. Resultatet er tomt basseng.

Solarium

På 80- tallet skulte vi misunnelig på de som hadde solarium i kjelleren. Nå er det ingen som tør innrømme at de har solseng hjemme. Med solstudio overalt er det ingen som trenger å gå til innkjøp av egen solseng.

Et nytt solarium koster fra 15.000 kroner og oppover. Rørene må skiftes etter rundt 500 timers bruk, og ett rør koster rundt 70 kroner. I tillegg kommer strømkostnadene.

Badstuer

Badstuen står ofte tom
Badstuen står ofte tom Vis mer

Du må regne med at det koster minst 50. 000 kroner å få gjort om et rom til badstu. Selvsagt er det deilig å sitte der i dampen, men det er dyr moro. En dusj brukes daglig, en badstu betraktelig sjeldnere. Mange badstuer fungerer mer som lagringsplass for ski og seilbrett som aldri blir brukt. Trøsten er at du selv om du ikke utnytter brukspotensialet, sparer du strøm på å aldri bruke saunaen.

Seilbrett

Hvem har ikke et nesten ubrukt seilbrett i garasjen? De fleste seilbrett ble brukt noen få ganger på 80 tallet. Nå er det ingen som kjøper dem lenger. Et nytt seilbrett koster fra 8000 kroner. Og du får garantert ikke solgt det igjen.

Slankekurer

Dietter er merkelige greier. Du betaler tusenvis av kroner for å at andre skal passe på at du ikke spiser. Er du heldig får du litt pulver med på kjøpet. Du bør helst nyte kuren mens den står på, for er du som de fleste andre, fyker du opp i vekt etter at kuren er avslutta.

Boblebad

Det koster gjerne 30.000 kroner å kjøpe et nytt boblebad. Så skal det installeres, og det koster. I den travle hverdagen velger du ofte en rask dusj i stedet for å ligge i boblebadet. Og tar du deg først et bad, bruker du opp alt varmevannet i huset. Nei, boblebad er ikke noe for travle gniere.

Kjølerom

Det er vanskelig å se nødvendigheten av et kjølerom eller spiskammers. Denne mellomtingen mellom kjøleskap og vanlig skap, fylles ofte opp med hermetikk absolutt ikke trenger å lagres avkjølt.

Likevel er det mange med stor bolig som setter av to til tre kvadratmeter og lager kjølerom. De betaler tusenvis av kroner for å installere kjøleinnretning. Og på toppen kommer de ekstra strømutgiftene.