Noen burgere er sunnere enn andre. Foto: Colourbox
Noen burgere er sunnere enn andre. Foto: ColourboxVis mer

Den beste og verste hurtigmaten

Hvem har tid til å lage mat under OL-innspurten? Her er kjappmaten du bør velge - og den du bør ligge unna.

Her på DinSide har vi laget en rekke tester av mat. I denne artikkelen har vi samlet «best»- og «verst»-resultatene i testene som har omfattet hurtigmat. Du finner også linker til de fullstendige testene her.

Så hvilken hurtigmiddag, hurtigpizza, McDondalds-burger eller hvilket minimåltid bør du velge? Sjekk selv!

HURTIGMIDDAG

Ernæringsfysiolog Ina Garthe i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen gjennomførte testen.

Her er testkriteriene:

 • Næringsinnhold og ingredienser: Ferdiglagde hurtigmiddager har ofte for mye salt og mettet fett og for lite grønnsaker og proteiner. Høyt saltinnhold regnes som 1,25 gram salt (0,5 gram natrium) eller mer per 100 gram vare, og et middels saltinnhold er på 0,25-1,25 gram (0,1-0,5 gram natrium) salt per 100 gram vare.
 • Evnen til å mette: Gir produktet en god metthetsfølelse?
 • Kalorier: Hvordan er det totale kaloriinnholdet?
Verken smak eller pris er inkludert i vurderingen.

Den sunneste hurtigmiddagen

Findus kylling basilikum
Oppgitt næringsinnholdPer 100 gram
Karbohydrater15 gram
Proteiner7 gram
Fett2,5 gram
Natrium0,3 g
KilokalorierKCAL
Per 100 gram110 kcal
Per pakke (380 gram)418 kcal


Innhold: Kokt pasta (vann, fullkornsdurumhvetemel 10 %, durumhvetemel), kylling 12 %, erter, vann, brokkoli, sukkererter, grillede tomater (tomater, sukker, vann, salt, E509), basilikum, spinat, ost, olivenolje, vegetabilsk olje, salt, hvitløk, modifisert stivelse, sukker, mysepulver, krydderekstrakt, aroma, gjærekstrakt og stabiliseringsmiddel (E500, E331). Saltinnhold 0,7 %

 Foto: Findus
Foto: Findus Vis mer


INAS VURDERING:
Dette er et mye bedre alternativ til middag - både i forhold til næringsinnhold, men også på grunn av fordelingen av protein, karbohydrat og fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av et relativt høyt proteininnhold gjennom kyllingkjøttet, skårer denne høyt i forhold til å kunne gi en metthetsfølelse som varer. Et pluss også for at den inneholder fullkornspasta, som blant annet inneholder mer fiber. Dette vil også hjelpe på metthetsfølelsen.

Den har litt lite fett og kanskje litt få kalorier totalt for en middag for enkelte. Men dette er en lett og sunn middag. Jeg ville kanskje forsynt meg med halvannen porsjon for å bli ordentlig mett. Om man bare tar én porsjon, ville jeg gitt den terningkast 6!

Den beste og verste hurtigmaten

Terningkast:

Den minst sunne hurtigmiddagen

Fjordland kremet blomkålsuppe
Oppgitt næringsinnholdPer 100 gram
Karbohydrater3,7 gram
Proteiner1,3 gam
Fett5,5 gram
Salt1,2 gram
Antall kilokalorierKCAL
Per 100 gram69 kcal
Per suppe (360 gram)248 kcal


Ingredienser: Vann, fløte, 15% blomkålbuketter, 13% most blomkål, løk, helmelkpulver, salt*, modifisert stivelse (mais), sukker, aroma (inneholder selleri) (salt*, gjærekstrakt, maltodekstrin, dekstrose, grønnsakspulver, laktose, krydder, krydderekstrakt), stabilisator (guarkjernemel, johannesbrødkjernemel, xanthangummi), bestrålt krydder (bl.a. muskatnøtt). * 1,1% salt i suppen.

 Foto: Digital Photo Factory AS
Foto: Digital Photo Factory AS Vis mer


INAS VURDERING:
Dette kvalifiserer ikke som middag. Suppen inneholder lite næringsstoffer og mye salt, og har for få kalorier til å være en middag.

Den har også dårlig evne til å mette på grunn av lavt protein- og energiinnhold. Fettet kommer stort sett fra fløten og er derfor mettet.

Den beste og verste hurtigmaten

Terningkast:


Les hele testen av hurtigmiddager her!

FERDIGPIZZA

Til testen valgte vi pizzaer som skiller seg ut enten fordi de inneholder magert kjøtt, ikke har kjøtt, eller har spesielle ingredienser som gjør at de gir et sunnere inntrykk.

Vi inkluderte en vanlig pizza Grandiosa i testen, for å ha noe å måle de «sunne» pizzaene i forhold til. Ernæringsfysiolog Ina Garthe i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen gjennomførte testen.

De «sunneste» ferdigpizzaene

Den beste og verste hurtigmaten

Ristorante Pollo, First price og vanlig Grandiosa

First price pizza kommer ganske bra ut på grunn av et høyere proteininnhold og lavere fettinnhold. Grandiosa er også i samme gata, mens Grandiosa spelt er noe høyere i fettinnhold og salt men ellers ganske lik.

Testens store overraskelse er altså vanlig pizza Grandiosa. Den skulle være med som representant for vanlig ferdigpizza - DinSide ville se hvordan pizzetyper som framstår som sunnere klarte seg i forhold. Grandiosaen seiler helt uventet opp som en av testens vinnere.

Den minst sunne ferdigpizzaen

Den beste og verste hurtigmaten

Originale margherita

På grunn av mye ost, og dermed en del mettet fett, kommer Margherita orginale dårligere ut enn de andre (11 g fett vs 5,9 g fra Margherita glutenfri).

Les hele testen av ferdigpizza her!

HAMBURGER

Ja-mat på McDonald's

Er du litt bevisst på helsa bør du satse på denne maten (men husk at mesteparten her neppe kvalifiseres som sunn mat!):

 • Hamburger. Den er snill mot lommeboka, men også for magen. Den inneholder 255 kcal, ni gram fett og 1,3 gram salt.
 • Chicken McNuggets. En annen McDonald´s klassiker. 265 kcal for seks stykker, 15 gram fett og 1,5 gram salt.
 • Crispy Chicken Cæsar Salat. Inneholder 300 kcal, 16 gram fett og 1,1 gram salt.
 • Filet-o-Fish. Dette er ikke av de sunneste fiskerettene du kan spise, men burgeren er ikke blant verstingene på McDonald´s: 350 kcal, 16 gram fett og 1,7 gram salt.
 • Mc.Toast har 260 kcal, 10 gram fett og 0,7 gram salt.

Nei-mat på McDonald´s

Hvis man sier at et eple om dagen holder legen unna, kan man like gjerne si at en Quater Pounder om dagen vil holde businessen til legen i live! Her er maten som ikke er bra for deg!

 • Quarter Pounder: 505 kcal, 27 gram fett og 2,6 gram fett (en McFeast har cirka samme næringsinnhold).
 • Big Mac. Dette er heller ikke småtteri: 495 kcal for en burger, og 25 gram fett og 2,3 gram salt. Men husk, noen ganger kan Big Mac-en faktisk være sunnere enn salaten!
 • Big Tasty. Dette er verstingen av dem alle: 850 kcal, 51 gram fett og 3,7 gram salt.
 • Stor MacFries. Her er det forskjell på stor og liten størrelse! En stor porsjon inneholder 470 kcal, 23 gram fett og 1,8 gram salt, mens en liten variant inneholder 235 kcal, 12 gram fett og 0,9 gram salt.
 • Milkshake med sjokolade. 340 kcal, 9 gram fett og 0,8 gram salt. Denne er ikke like ille som fy-maten over, men du drikker vel sjelden en milkshake alene.
Les hele artikkelen om mat fra McDonalds her!

KJAPP SMÅMAT

Her bringer vi det beste og verste eksempelet på mellommåltider testet av ernæringsfysiolog Ina Garthe i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen.

Det sunneste mellommåltidet

Tuna Snack ((Sitron og pepper))
Oppgitt næringsinnholdPer 100 gram
Tunfisk: 
Proteiner21 g
Karbohydrater2,5 g
Fett3,5 g
Hvorav mettet fett0,6 g
Saltinnhold1 g
Kjeks: 
Proteiner6 g
Karbohydrater61 g
Fett25 g
Hvorav mettet fett17 g
Saltinnhold1,5 g
Antall kilokalorier(kcal)
Per 100 g tunfisk130
Per 100 g kjeks490
Per pakke (85 g tunfisk og 18 g kjeks)198,5
Den beste og verste hurtigmatenINAS VURDERING: Nå snakker vi! Her er et mellommåltid som gir akkurat nok til å roe magen. Mye proteiner, lite fett og minimalt med sukker. Kjeksen er ikke noe å rope hurra for, men det utgjør såpass lite i forhold til det totale måltidet.

Pris: 16,50 kroner

Den beste og verste hurtigmaten

Terningkast:


Det minst sunne mellommåltidet

Kvikk Lunsj
Oppgitt næringsinnholdPer 100 gram
Proteiner8,2 g
Karbohydrater55,5 g
Fett31 g
Antall kilokalorier(kcal)
Per 100 g535
Per pakke (47 g)250
Den beste og verste hurtigmatenINAS VURDERING: 47 g med Kvikk Lunsj er for de fleste for lite til å være et mellommåltid, til tross for at det gir mye energi.
Sjokolade er ikke det gunstigste mellommåltidet, da det inneholder mye sukker og fett og dermed vil påvirke blodsukkeret negativt. Ikke så mange andre viktige næringsstoffer i dette mellommåltidet.
Kvikk Lunsj er ikke så mettende og gjør at vi kanskje spiser det dobbelte , og da er vi oppe i like mange kalorier som tilsvarer et måltid istedenfor et mellommåltid.

Pris: 9,50 kroner (alle priser i testen er fra Meny)

Den beste og verste hurtigmaten

Terningkast:

Les hele testen av mellommåltider her!