Den beste nettlegen

TEST: DinSide stilte to spørsmål til fire nettleger. Etter tre døgn var det kun doktoronline.no som hadde svart på begge spørsmålene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du trenger ikke lenger gå til et legekontor for å stille spørsmål til en doktor. Det finnes flere nettsteder med medisinsk rådgiving, der du gratis kan stille spørsmål via e-post til leger og spesialister. Nettstedene kan også brukes som oppslagsverk, eller til å diskutere medisinske problemer med andre brukere.

DinSide har testet fire nettsteder med allmenn-medisinsk profil:

Vaksine og halsebetennelse

Kan legen stille diagnose via en skjerm? Bilde: Anne Angelshaug.
Kan legen stille diagnose via en skjerm? Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Vi stilte de samme spørsmålene til legene ved de fire nettstedene. Spørsmålene var rundt formulert slik:

  • 1. Jeg har halsebetennelse og/eller hovne mandler flere ganger i året. Bør jeg fjerne mandlene?
  • 2. Jeg skal på studietur til Kina, hvilke vaksiner bør jeg ta?

Tanken bak spørsmålene var at spørsmål 1 krever en viss grad av vurdering, mens spørsmål 2 har en klar fasit.

Spørsmålene ble sendt tirsdag formiddag sist uke. Undertegnedes private mail-adresse ble oppgitt til alle legene. Vi satte en frist på tre døgn, for å finne ut hvordan responsen var innen den tidsperioden. Det viste seg at de som ikke hadde svart innen tre døgn, heller ikke hadde svart etter en uke. Testresultatene viser dermed både hvor mange som svarte etter tre døgn, like fullt som det viser responsen etter en uke.

Ingen erstatning

Bare fra ett av de fire nettstedene, nemlig doktoronline.no, fikk vi svar på begge spørsmålene våre. Svarene fra dem kom kjapt, og var relativt utfyllende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenskene, netdoktor.se, var dårligst av de fire nettstedene. Etter en uke hadde vi ikke fått svar på noen av de to spørsmålene.

Tror du de svarene vi fikk var sprikende eller samenfallende? Klikk på lenkene øverst til høyre for å lese svarene vi fikk fra de ulike legene.

Etter å ha prøvd oss med to spørsmål til de fire medisinske nettestedene, kan vi trygt slå fast at nettlegene ikke kan erstatte en lege av kjøtt og blod. Det presiseres også ved nettstedene vi har besøkt.

I de to svarene på spørsmål om å fjerning av mandlene, blir vi forståelig nok henvist til lege. Ofte må det gjøres vurderinger før legen kan stille diagnose. En slik vurdering er vanskelig å gjøre via e-post.

Men som et slags guidet oppslagsverk fungerer nettstedene fint, og det er ikke verst så lenge tjenesten er gratis.

Egen kvinnelege

For deg som skal ut på nettet og lete etter medisinsk hjelp, er det verdt å merke seg minst tre andre nettsteder i tillegg.

Ved mozon.no får du svar på spørsmål innenfor allmennmedisin og alternativ medisin.

Det norske nettstedet nettdoktor.no har vanligvis spørsmål-svar tjeneste, men for tiden er denne tjenesten nede på grunn av kapasitetsproblemer.

Den nylanserte kvinnelegen.no profilerer seg på ekspertise omkring kvinners helse. De satser foreløpig mest på gynekologi, men vil etter hvert ta opp andre temaer også. Her kan kvinner stille spørsmål omkring sin egen helse.