Deltidsansatte kan kreve en større stilling

Hvis de har jobbet ekstra i hele 2014.

<b>EKSTRAARBEID?</b> Har du jobbet mer enn deltidsstillingen tilsier de siste 12 månedene? Da kan du ha krav på en større stillingsprosent. Foto: ALL OVER PRESS
EKSTRAARBEID? Har du jobbet mer enn deltidsstillingen tilsier de siste 12 månedene? Da kan du ha krav på en større stillingsprosent. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 1. januar i år kan deltidsansatte som har jobbet mer enn sin avtalte arbeidstid i 2014, kreve en større stillingsprosent.

Her kan du lese mer om hvem som kan kreve dette, og hvordan du går frem overfor arbeidsgiver.

Lysten på ny jobb? Slik skriver du jobbsøknad

Faktisk arbeidstid avgjør

Det er fra 1. januar i år at du kan ha krav på en større stillingsprosent, hvis du jevnlig har utført arbeid utover det som står i arbeidsavtalen i over 12 måneder.

Om den deltidsansatte har utført merarbeid over såpass lang tid, kan det nemlig bety at arbeidsgiveren har et stabilt behov for arbeidskraft - og gi deg grunnlag for en stilling tilsvarende faktisk arbeidstid.

Har du eksempelvis hatt avtale om å arbeide fire dager i uken, og i tillegg har jobbet fast en dag ekstra i uken, kan det være grunnlag for å kreve full stilling, skriver Virke.

- Det er om den deltidsansatte jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid som er avgjørende. Utgangspunktet for vurderingen er den arbeidstiden som fremgår av den enkeltes arbeidsavtale, eventuelt utfylt av tariffavtaler, sier Anders Ellefsen, jurist i Arbeidstilsynet.

Les også hvor mye du taper i pensjon på å jobbe deltid

Dette teller ikke som merarbeid

DELTID: Rundt hver tredje kvinne som er i jobb, jobber deltid, viser tall fra SSB. Tallet var 36,9 prosent i 2. kvartal av 2014. Foto: COLOURBOX
DELTID: Rundt hver tredje kvinne som er i jobb, jobber deltid, viser tall fra SSB. Tallet var 36,9 prosent i 2. kvartal av 2014. Foto: COLOURBOX Vis mer


Ifølge Ellefsen skal årsaken til det ekstra arbeidet være uten betydning.

- Bestemmelsen skal gjelde uavhengig av om det er økt arbeidsmengde, fravær eller andre forhold som begrunner behovet, sier han til Dinside.

Men ingen regel uten unntak: Hvis du eksempelvis har en avtalt utvidelse av stillingen, der du er ansatt i 50 prosent og jobber ytterligere 50 prosent for en annen ansatt som er i permisjon.

- Da har man avtalt «full stilling» og dette anses ikke som såkalt merarbeid, sier Ellefsen.

Også hvis bedriften kan dokumentere at et fremtidig behov for merarbeid bortfaller, vil retten til en utvidet stilling bortfalle, som hvis bedriften planlegger permitteringer i nær fremtid.

Les også om sjefen kan nekte deg feriedagene du ikke fikk tatt ut

Slik går du frem for å kreve større stilling

Ifølge Arbeidstilsynet er det arbeidstaker selv som bør kontakte arbeidsgiver med sitt krav om å få stillingsprosenten utvidet.

- Eventuelt kan arbeidstaker ta kontakt med tillitsvalgt på arbeidsplassen for hjelp eller med sin egen fagorganisasjon, sier Ellefsen.

For å vise til hvor mye du faktisk har jobbet, kan du bruke lønnsslipper og arbeidsplaner som dokumentasjon.

De tolv månedene gjelder 12 måneder bakover i tid, fra og med det øyeblikket du fremmer ditt krav overfor arbeidsgiver.

Skulle du ikke bli enig med din arbeidsgiver, kan du få hjelp i Tvisteløsningsnemnda.

Bytte beite? Slik skriver du CV