Å dele sorg på nettsider som Facebook kan virke både positivt og negativt, ifølge psykolog.   Foto: colourbox.com
Å dele sorg på nettsider som Facebook kan virke både positivt og negativt, ifølge psykolog. Foto: colourbox.com Vis mer

Deler sorgen på Facebook

- Teknologien går foran det personlige budskapet, sier psykolog.

Bare timer etter at den 32 år gamle Ann-Marie Solås ble stukket ned og drept utenfor sitt hjem i Bodø tirsdag denne uken, ble Facebook-siden til kvinnen fylt med sorgreaksjoner fra venner og bekjente. Det skriver Dagens Medisin.

Les også: Livsfare setter spor

- Teknologien går foran det personlige budskapet, sier psykolog og leder ved Senter for krisepsykologi i Bergen, Atle Dyregrov, til Dagens Medisin, og legger til:

Emosjonell smitte

- Det som har skjedd viser at moderne teknologi også utfordrer oss på disse områdene i livet - og teknologien går foran det personlige budskapet. Det som kan være negativt med akkurat dette, er at det for eksempel på Facebook også kan komme ubehagelige beskjeder fordi en ikke kan kontrollere hva som legges inn av budskap.

Ifølge Dyregrov kan slike gruppefenomen også føre til forsterkede reaksjoner, og spesielt blant ungdom kan det utvikle seg en form for emosjonell smitte.

Positive sider

Det at sorg utrykkes så umiddelbart og så åpent i en slik kanal som Facebook, mener psykologen gjør at dødsbudskap ikke lenger kan overbringes på best tenkelige måte.

Les også: Når kan man trenge krisehjelp?

Selv har Dyregrov i flere år jobbet med familier som har mistet noen, og han holder kurs for helsepersonell i hvordan man overbringer dødsbudskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener imidlertid at det å dele sorgen på denne måten også kan være positivt.

- Slik får også de som ikke er i den nærmeste familien til den som er borte muligheten til å føle samvær med andre i samme situasjon, sier Dyregrov, og legger til at kvinner vanligvis har større behov for å uttrykke sin sorg skriftlig og muntlig.