Med et par tastetrykk kan andre nå disponere kontoen din - hvis begge har konto i samme bank.  Foto: Skandiabanken
Med et par tastetrykk kan andre nå disponere kontoen din - hvis begge har konto i samme bank. Foto: SkandiabankenVis mer

Del konto på 1-2-3

Nå slipper du papirmølla hvis du vil gi andre tilgang til kontoen din.

Skandiabanken har foretatt en oppgradering av nettbanken. Nytt siden mandag er muligheten for å dele konti ved et tastetrykk.

- Vi har innført en såkalt selvbetjent disposisjonsrett. Hvis du ønsker å disponere andres konti, kan du sende en forespørsel via nettbanken, omtrent slik som du legger til en venn på Facebook, forklarer Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken.

Menypunktet for å opprette disposisjonsforhold finner du i venstremenyen under 'Konti' og 'Konti du disponerer'. Disponenten må taste inn navn og fødselsnummer til kontoeier for å sende en forespørsel.

Johnny Anderson er informasjonssjef i Skandiabanken. Foto: Oskar Andersen
Johnny Anderson er informasjonssjef i Skandiabanken. Foto: Oskar Andersen Vis mer

Som kontoeier vil du bli varslet både på e-post og i meldingsboksen om at du har mottatt en slik forespørsel. Du kan godta forespørselen under menypunktet ' Konti' og 'Disponenter på dine konti' i venstremenyen.

Les også: Fullverdig nettbank på mobilen - uten kodekort

Kan brukes av venner

Et krav for at det skal fungere, er at den du sender forespørsel til, også er kunde i Skandiabanken. Men det er ikke noe krav at dere er i familie eller bor under samme tak.

- Nei, hvem som helst kan få disposisjonsrett til kontoen din hvis du godkjenner det. Og det skjer umiddelbart etter at forespørselen er godkjent, sier Anderson.

Den som får disposisjonsrett på konto, kan betale regninger fra kontoen, overføre penger fra den og betale eFaktura. Men av sikkerhetshensyn kan vedkommende ikke bestille kort, opprette nye avtaler, eller betale til utlandet. Vedkommende vil ikke ha tilgang til andre opplysninger om ditt kundeforhold eller til andre konti enn den du godkjente. Kontoeier kan imidlertid, om han eller hun ønsker det, bestille et kort til personen som disponerer kontoen.

- Når du får tilgang til en konto, dukker den opp i et eget felt i nettbanken, og rent grafisk skiller den seg litt fra de andre kontiene i nettbanken, sier Anderson.

Slik ser det ut når du legger til ny disponent hos Skandiabanken.
Slik ser det ut når du legger til ny disponent hos Skandiabanken. Vis mer


Del konto i ferien

I Skandiabanken kan du opprette inntil 20 nye konti kostnadsfritt per kundeforhold. Det betyr at om du ønsker å opprette en konto for eksempel til en feriereise, kan du gjøre dette og legge til en eller flere disponenter. Slik kan flere følge med på ferieøkonomien samtidig.

Anderson understreker at en forespørsel om disposisjon må godkjennes fra begge sider, så det vanskelig kan gjøres ved en feil. Både kontoeier og disponent kan når som helst slette en disposisjonsrett.

Skal du på fellestur i sommer? Så lett deler du regningen

Også hos DnB NOR

Også DnB NOR har også utviklet en enklere løsning for å registrere disponenter på kontoen. Du kan gå inn i nettbanken din, og under 'Mine Sider' vil du finne en mulighet for å registrere disponenter på kontoen. Du trenger vedkommendes personnummer for å kunne be om dette, og initiativet må tas av kontoeier.

Slik ser brukergrensesnittet ut hos DnB NOR.
Slik ser brukergrensesnittet ut hos DnB NOR. Vis mer