Deilige, billige dollar

Det spås full kollaps i dollaren: Gull for deg som handler på nett fra USA. Men kollaps eller ikke - du kan allerede tjene stort på å handle varer fra over there. Les også hvor mye kursen må falle før du sparer inn moms og spedisjonsgebyret.


Nedadgående kurve

En analytiker DinSides søsterpublikasjon iMarkedet har vært i kontakt med, spår et drastisk fall i dollarens verdi.

Det kan altså, om analytikeren får rett, være duket for superrabatter og gode kupp for den prisbevisste netthandleren.

Litt valutahistorikk

For nøyaktig ett år siden var kursen USD/NOK 6.7604. Siden den gang har dollaren falt, jevnt og trutt, slik at kursen, i skrivende stund, er 6.0485. Kursen har altså falt med omtrent 10,5 prosent.

Rent praktisk, i kroner og øre, vil dette si at om du kjøpte varer fra USA for 100 dollar i fjor betalte du 676,04 kroner (uten moms- og spedisjonsgebyr), mens du sparer 72 kroner om du kjøper de samme varene for 100 dollar i år.

Toll og moms

Tollen er i dag fjernet fra de fleste varer som er aktuelle å kjøpe på nett (for eksempel digitale videkameraer, fotoapparater, Hi-Fi, DVD-spillere, DVD- og VHS-filmer, CD- og LP-plater, mobiltelefoner og datautstyr) - uansett pris. Moms må du imidlertid betale på alle varer som overstiger 200 kroner, med unntak av bøker. Du slipper altså moms på det innbundne, skrevne ord.

Kjøper du varer for 100 dollar på en gang, kommer du over den momsfrie beløpsgrensen på 200 kroner. Fraktkostnadene kommer utenom dette beløpet, men du kan likevel ikke handle stort mer enn småtterier om du vil unngå å måtte betale moms og tilhørende behandlingsgebyr.

Du må derfor betale moms på 24 (snart 25) prosent når du handler for større beløp - i tillegg til et behandlingsgebyr. Postens spedisjonsgebyr ligger på mellom 70 og 150 kroner, la oss for enkelhets skyld si 100 kroner for de videre beregningene.

Det holder heller ikke å bruke gjengs valutakurser når du skal regne ut hvor mye du har kjøpt. Tollvesenet opererer med egne valutakurser. Det du faktisk betaler for varene vil i praksis være det samme - men momsgrunnlaget vil altså kunne bli noen kroner dyrere. Tollvesenets valutakurs for perioden 4.-12. desember er 6,100, altså hakket høyere enn dagens kurs på 6,0485.

Trykk her for å se hvor mye du betaler i avgifter når du handler for 10, 100 eller 1.000 dollar.

Trykk her for å se hvor mye kursen må falle før du kan spare inn gebyrene i forhold til å handle til fjorårets kurs.

Er dette sannsynlig? Vi har sjekket med valutaekspertene.

Dobbel moms?

Den observante leser har kanskje lagt merke til at vi ikke har tatt høyde for det momsfritaket du kan få når du fører en vare ut av et land. Dette har vi gjort for all enkelhets skyld, og også fordi du nok kan få litt vanskeligheter med å få moms tilbake fra endel butikker. Du skal ikke behøve å betale moms to ganger - men du er dessverre prisgitt butikken du handler i - at den har rutiner for å tilbakebetale, evt trekke fra, moms. Vi har tidligere tatt opp dette temaet på DinSide Økonomi. Trykk her for å lese mer.

Relaterte artikler:

  • KOMMMENTAR: Hipp hurra for bursdagsmomsen
  • Den irriterende grensen: Tollvesenets egne valutakurser
  • Krisehjelp til valutaavhengige utenlandsstudenter