Deilig, men rådyrt: Mobil i utlandet

Har du med deg mobilen til utlandet? Deilig, deilig, men farlig, farlig. Vi viser deg blodprisene, og hvordan du krymper regninga.

[Ugjyldig objekt (NAV24493)]

Har du først vent deg til mobilen, er det en pine å bruke telefonkiosker i utlandet. Enten er de ødelagt, eller de sluker mynter raskere enn du klarer å fylle dem på.

LES OGSÅ:

Enda verre er de beryktede hotelltelefonene - stort dyrere er det ikke mulig å få det. Resultatet er at vi fisker opp vår trofaste følgesvenn og taster i vei, men la det være helt klart:

Også det å bruke mobilen i utlandet er dyrt.

Felle nr 1: Velg riktig nettoperatør

To personer som er på samme ferie og ringer like mye, kan faktisk komme hjem til en telefonregninger av helt ulik størrelse.

Selv om dere begge har samme abonnement, vil nemlig ringeprisene variere med hvilken nettoperatør du velger når du er på ferie. Nyere telefoner søker automatisk etter nytt nett når du lander på flyplassen på feriestedet. Men pass på - operatøren telefonen din finner er slett ikke alltid den billigste.

Hvilken nettoperatør du bør velge i ditt ferieland, avhenger av om du er NetCom- eller Telenor-kunde. Trykk på lenkene øverst til høyre for å finne den billigste operatøren.

Felle nr 2: Du får regningen når noen ringer til deg

Bruker du mobiltelefonen din her i Norge, betaler du kun for det du selv ringer. Slik er det ikke når du er i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen er at de norske leverandørene ikke har sine egne nett i utlandet. Resultatet er at du må betale for at samtaler til og fra din telefon går via de lokale leverandørenes nettverk.

Når noen ringer til deg, vil de betale ringetaksten i Norge, regningen for utenlandstrafikken er det derimot du som får. Du kan se hvor mye det koster deg ved å trykke på lenkene øverst til høyre.

Merk: Det samme gjelder om du viderekobler hjemmetelefon, eller andre telefoner til din mobil. De som ringer betaler prisen frem til det nummeret de slår, resten blir belastet deg.

Enkelt

Prisene til tross - det er enkelt å ringe fra utlandet. Med unntak av i USA, vil din GSM-telefon kunne benyttes stort sett overalt. USA har et eget nett, og du trenger dermed en kombitelefon som tar begge nettene. Alternativet er å leie en amerikansk mobil for ferien.

Nye telefoner finner selv de aktuelle nettverkene du kan velge mellom - pass derfor på at du velger det nettet som er billigst.

Skal du ringe til Norge er det bare å slå +47 (eller 0047) før det vanlige telefonnummeret.

Blodpriser?

Prisene for Telenor- og NetCom-kunder - både for kontantkort og abonnementskunder - finner du ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.