Deilig, men rådyrt med feriemobil

PRISSJOKK: Har du med deg mobilen til utlandet? Jovisst er det deilig, men etter den søte kløe kommer den sure svie. Se blodprisene, og lær hvordan du krymper sommerens mobilregning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Har du først vent deg til mobilen, er det en pine å bruke telefonkiosker i utlandet.

Enten er de ødelagt, eller de sluker mynter raskere enn du klarer å fylle dem på.

Enda verre er de beryktede hotelltelefonene - stort dyrere er det ikke mulig å få det. Resultatet er at vi fisker opp vår trofaste følgesvenn og taster i vei, men la det være helt klart:

Det er dyrt å bruke mobilen i utlandet.

Felle nr 1: Feil nettoperatør

To personer som er på samme ferie og ringer like mye, kan faktisk komme hjem til to helt ulike telefonregninger. Selv om dere begge har samme abonnement, vil nemlig ringeprisene variere med hvilken nettoperatør du velger når du er på ferie.

Nyere telefoner søker automatisk etter nytt nett når du lander på flyplassen på feriestedet. Men pass på - operatøren telefonen din finner er slett ikke alltid den billigste.

Hvilken nettoperatør du bør velge i ditt ferieland, avhenger av om du ringer via NetCom- eller Telenors nett. Trykk på lenkene øverst til høyre for å finne den billigste operatøren.

Felle nr 2: Du får regningen når noen ringer til deg

Bruker du mobiltelefonen din her i Norge, betaler du kun for det du selv ringer. Slik er det ikke når du er i utlandet.

Grunnen er at de norske leverandørene ikke har sine egne nett i utlandet. Det betyr at du må betale for at samtalene til og fra din telefon går via de lokale leverandørenes nettverk.

Når noen ringer til deg, vil de betale ringetaksten i Norge, regningen for utenlandstrafikken er det derimot du som får. Du kan se hvor mye det koster deg ved å trykke på lenkene øverst til høyre.

Merk: Det samme gjelder om du viderekobler hjemmetelefonen, eller andre telefoner til din mobil. De som ringer betaler prisen frem til det nummeret de slår, resten blir belastet deg.

Enkelt


Prisene til tross - det er enkelt å ringe fra utlandet. Med unntak av deler av USA, vil din GSM-telefon kunne benyttes stort sett overalt.

USA har flere forskjellige nett, og norske mobiltelefoner vil sjelden virke. Du kan riktignok ha en kombitelefon (såkalt Triband) som gir deg dekning i ulike områder. Alternativet er å leie en amerikansk mobil for ferien.

Nye telefoner finner selv de aktuelle nettverkene du kan velge mellom - pass derfor på at du velger det nettet som er billigst.

Skal du ringe til Norge er det bare å slå +47 (eller 0047) før det vanlige telefonnummeret.

Blodpriser?

Vi har sett på ringeprisene i de mest populære ferielandene for Telenor- og NetCom-kunder - både for kontantkort og abonnementskunder.

Trykk på lenkene nederst til venstre eller øverst til høyre i artikkelen får å gå direkte til prisene.