<strong><b>Mer enn tomt:</strong> </b> Det verste er ikke å være blakk, men å stadig ha stor gjeld om du selger alt du har og gir pengene til kreditorene. Kan du komme unna ved å flytte til England?
Mer enn tomt: Det verste er ikke å være blakk, men å stadig ha stor gjeld om du selger alt du har og gir pengene til kreditorene. Kan du komme unna ved å flytte til England? Vis mer

Deilig å gå konk i England

I Norge blir ikke lønnstakere kvitt gjelden ved konkurs, men du kan flytte til England.

Publisert
Sist oppdatert

Britisk presse har i det siste blitt oppmerksom på en særlig form for konkursturisme som har fått fotfeste i sydøst-England: Tyskere, østerrikere, nederlendere, beligere og italienere melder flytting til landsdelen for å dra nytte av Englands gunstige konkurslovgivning.

Norge: Fem år med risgrøt

Om gjelden vokser deg over hodet i Norge, kan du ikke bli kvitt gjelden gjennom en konkurs, slik en næringsdrivende eller et selskap kan. Det finnes riktignok en sikkerhetsventil i form av en gjeldsordning. Den medfører at dine eiendeler blir fordelt mellom kreditorene, som deretter må avskrive restgjelden over fem år. I femårsperioden skal de ha all din inntekt minus det forbruket som ligger i standardbudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning.

Det er noe ekte protestantisk over ordningen, der du skal gå kledd i sekk og aske og spise risengrynsgrøt i fem år mot å få tilgitt dine overforbrukssynder.

England: Gjeldfri etter ett år

Skylder du mer enn du eier i England, går du til retten og ber om å sli slått konkurs. Retten ber om en oversikt over dine eiendeler og gjeldsposter, og du vil bli slått konkurs ved dom. Det blir vanligvis oppnevnt en bostyrer, som vil selge eiendelene og fordele verdiene mellom kreditorene. Deretter blir resten av gjelden endelig slettet. Hele prosedyren skal ta høyst tolv måneder - som regel tar den åtte-ni.

- Når gjelden er slettet gjennom en engelsk konkurs, vil dette ha virkning også for norske kreditorer så lenge debitor fortsatt oppholder seg i England, sier Siv Sandvik, partner/advokat i advokatfirmaet DLA Piper Norway. - Det er imidlertid lite trolig at konkursen i England vil beskytte deg overfor norske kreditorer om du flytter tilbake til Norge igjen.

Innen EU gjelder en konvensjon om konkurser som sier at landene må godta hverandres konkursrett. Er du konkurs i ett land, er du konkurs i alle. Men Norge har ikke tiltrådt disse reglene, vi godkjenner bare konkurser i andre nordiske land. I praksis mener Sandvik at en engelsk konkurs også vil kunne godkjennes dersom bostyrer/kreditorfellesskapet ber om en hjelpekonkurs i Norge.

Et halvt års botid

Vilkåret for å komme inn under engelsk konkurslovgivning, er at du er bosatt i England. Du kan melde flytting til England etter å ha bodd der et halvt år. En nordmann kan uten videre flytte til England, men må ha en fast adresse. Det er ikke nødvendig å ha noen jobb eller utkomme i England. Tyskerne og østerrikerne i Kent leier gjerne en leilighet.

En medvirkende grunn til at nettopp Kent har tiltrukket seg mange konkursinnvandrere, er Insolvenz Agentur, et rådgivningsselskap startet av Marcus Kray.

- Kan også nordmenn flytte til England og slå seg konkurs?

- Absolutt. Vi har folk fra hele EØS-området som kommer hit, sier Kray. - I det siste har vi hjulpet mange fra Litauen og Latvia. Den største veksten har vi imidlertid hatt i nederlendere og belgiere.

- Har du bistått noen nordmenn?

- Hittil ikke, men de kan jo også flytte hit, og dermed kan de få en engelsk konkurs.

Kray sier han så langt har bistått rundt 150 personer med å slå seg konkurs i England.

Kan du flytte hjem igjen uten gjeld?

En engelsk konkurs er ikke uten videre rettsgyldig i Norge, men norske kreditorer kan ikke drive inn gjelden når skyldneren er bosatt i England. Der vil den ikke eksistere lenger.

De kan imidlertid kreve inn gjelden i Norge, men en nordmann som er blitt slått konkurs i England vil muligens hevde at denne konkursen må gjelde også her. - Det foreligger rettspraksis for at utenlandske konkurser godtas i Norge, sier Siv Sandvik. - Men i de sakene vi har hatt, er det kreditorene som ønsker at konkursen skal ha rettsvirkning også her, slik at de kan komme til skyldnerens midler. Det har ikke vært noen saker der en personlig skyldner hevder utenlandske konkursvirkninger også i Norge, og personlig heller jeg til å tro at en skyldner vil få vanskeligheter med en slik godkjennelse.

Så hva er fasiten?

Fasiten finnes i et uklart juridisk landskap, men DinSide tror norske kreditorer ikke vil bruke store ressurser på å forsøke å inndrive gjeld som er slettet i England selv om kreditor har flyttet tilbake. Det vil særlig gjelde dersom skyldneren er en vanlig lønnstaker uten eiendeler i Norge. Det meste kreditor kan oppnå, er lønnstrekk, som skyldneren kan slippe unna ved på nytt å flytte fra landet. Skyldneren kan jo også søke norsk gjeldsordning, som også fører til at kreditorene må gi slipp på mesteparten av fordringen. Kreditor løper jo også en risiko for at norske domstoler godtar den engelske konkursen, slik at man ikke får noen ting, bortsett fra utlegg til sakførsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer