Nå er det bevist: Jo eldre mannfolkene blir, jo yngre vil de ha damene. Foto: Colourbox
Nå er det bevist: Jo eldre mannfolkene blir, jo yngre vil de ha damene. Foto: ColourboxVis mer

De vil ha yngre kvinner

Nå er det bevist ...

Menn vil gjerne ha yngre kvinner, og jo eldre gubbene blir, jo yngre kvinner vil de gjerne ha. Kvinner på sin side, vil gjerne ha eldre menn - men når damene blir eldre og mindre fruktbare, vil de gjerne ha yngre menn.

Godt voksne gir blaffen i trygg sex

Dette er konklusjonene etter en svensk studie utført ved zoologisk institutt på Göteborgs universitet, sammen med forskere fra universitetet i Oxford. Forskerne har greid å vitenskapelig bevise det som mange kanskje har trodd, men egentlig ikke visst ... Både menn og kvinner lider av "gubbesyken", som den svenske avisen Expressen så ypperlig formulerer det. Studien er publisert i det medisinske tidsskriftet Evolutionary Psychology.

KVINNE: Din mening

Om du kunne velge: Ville du helst ha en yngre, jevngammel eller eldre make? (Avsluttet)
Jevngammel(39%)
Eldre(32%)
Yngre(29%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

MANN: Din mening

Om du kunne velge: Ville du helst ha en yngre, jevngammel eller eldre make? (Avsluttet)
Yngre(62%)
Jevngammel(29%)
Eldre(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Kontaktannonser

Forskerne har studert kontaktannonser publisert blant annet i Göteborgs-Posten og Aftonbladet, samt kontaktannonser på internettbaserte kontaktbyråer som match.com og SprayDate.se. Det er snakk om annonser fra heteroseksuelle mennesker mellom 20 og 79 år, samlet fra november 2006 til februar 2007.

Slik får du napp på nett

Forskerne har studert i alt 400 annonser. De har sett på hva annonseinnrykkeren sier om fysisk attraktivitet (egen eller ønsket attraktivitet hos det motsatte kjønn), ressurser (egne eller ønskede ressurser hos det motsatte kjønn) og alder (ønsket alder hos det motsatte kjønn: yngre, lik som egen eller eldre).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn vil ha unge partnere, kvinner vil ha menn med ressurser

Etter studien konkluderer forskerne med at menn tilbyr ressurser i større grad enn kvinner, og kvinner etterspør ressurser i større grad enn menn. Menn i alle aldersgrupper etterspør yngre kvinner. Unge kvinner foretrekker eldre menn, men dette mønsteret snur for majoriteten av kvinnene når de har passert sin fruktbare alder. Alt dette stemte ifølge påstandene som forskerne ville teste.

Det er først når kvinnene er ferdig med sin mest fruktbare alder, at de begynner å se etter litt yngre menn, viser ny studie. Foto: Colourbox
Det er først når kvinnene er ferdig med sin mest fruktbare alder, at de begynner å se etter litt yngre menn, viser ny studie. Foto: Colourbox Vis mer


Her er drømmedama

Men i motsetning til hva forskerne trodde på forhånd, var det ingen forskjell mellom menn og kvinner hva gjaldt i hvilken grad de tilbød eller etterspurte fysisk attraktivitet.

Basert på resultatene og etter gjennomgang av tidligere studier, foreslår forskerne at kjønnsforskjeller i faktisk eller annonsert preferanse for fysisk attraktivitet kan være mer ustabile og i endring enn kjønnsforskjeller hva gjelder preferanse for ressurser og status.

Dette er påstandene som ble testet i studien:

 1. Menn, mer enn kvinner, verdsetter fysisk attraktivitet som en indikator på høy fruktbarhet.
  Påstand: Men bør oftere be om, og kvinner oftere tilby, fysisk attraktivitet i annonser.
  Konklusjon: Usant.

 2. Menn, mer enn kvinner, leter etter ungdommelige maker.
  Påstand: Mannlige annonsører bør liste alder som et foretrukket trekk oftere enn kvinner, og søke unge partnere - mens kvinner bør søke eldre partnere. Med økende alder bør menn søke kvinner som er stadig yngre enn dem selv.
  Konklusjon: Sant.

  Ulik alder i parforhold

 3. Kvinner foretrekker menn med sterkt ressurs-potensiale.
  Påstand: Kvinner, mer enn menn, vil liste god økonomisk og sosial status som en forutsetning i annonsene sine. Og menn, mer enn kvinner, bør tilby informasjon om ressurser og sosial status.
  Konklusjon: Sant.