De viktige vitaminene

Er du i tvil om hvilke vitaminer du bør ta? For oss nordmenn er det særlig to typer som er viktige. Vitamin D om vinteren - og såkalt Folat - som bør tas i forbindelse med svangerskap.

Publisert
Sist oppdatert

De viktige vitaminene
Er du i tvil om hvilke vitaminer du bør ta? For oss nordmenn er det særlig to typer som er viktige. Vitamin D om vinteren - og såkalt Folat - som bør tas i forbindelse med svangerskap.

For øvrig inneholder kosten de vitaminene vi trenger, så sant vi har et godt og variert kosthold med rikelige mengder av frukt og grønnsaker.
Tilskudd i ”dårlige” perioder

Men kostholdet er ikke alltid ideelt, og i dårlige perioder kan vi sikre oss med vitamintilskudd.

Vitamintilskudd er også under forskning når det gjelder forebygging og behandling av sykdom, for eksempel vitamin E og betakaroten, som er planteformen for A-vitamin.

Men du skal vite at du ikke kan få alle de kreftforebyggende og sunne antioksidantene fra matvarer gjennom tilskudd. Disse kan du bare få ved å spise matvarene selv. Mat er her den beste forebyggende medisin!

Vitamin D
Vitamin D får vi gjennom sollyset, fra tran og fete fiskeslag som laks, ørret, sild, makrell og hellefisk. Margarin og den nye lettere lettmelken er tilsatt små mengder vitamin D.

En stoff under huden omdannes til vitamin D når solen skinner på den. Derfor er det særlig om vinteren vi trenger vitamin D.

Tidligere ble tran anbefalt som vitamin D-tilskudd i alle måneder med r , en liten skje per dag. I dag anbefales tran hele året fordi tran også inneholder de helsebringende omega-3 fettsyrene.

Folat
Ekstra tilskudd av folat kan forebygge medfødte skader i sentralnervesystemet, såkalte nevralrørsdefekter. Siden sentralnervesystemet begynner å dannes før du vet at du er gravid, bør du starte med folattilskudd 400 mikrogram daglig allerede når du planlegger graviditet og fortsette gjennom de første to-tre månedene.

Hvis du ikke har tatt folat før du ble gravid, bør du starte med folattilskudd med en gang du oppdager at du er gravid og deretter fortsette i svangerskapets to-tre første måneder.

Folat og andre B-vitaminer er også under forskernes lupe i forbindelse med forebyggelse av hjerte-karsykdom og kreft. Tilskudd av folat kan redusere mengden av stoffet homocystein i blodet. Homocystein er skadelig for åreveggene når det blir for mye av det.

Vitamin B12
Særlig eldre kan ha nedsatt syreproduksjon og nedsatt aktivitet i i mageslimhinnen. Det kan føre til dårlig absorpsjon av vitamin B12 og derfor B12-mangel etter noen år.

Hvis man mistenker vitamin B12-mangel, bør man ta opp dette med sin lege. Dette vitaminet kan settes som sprøyte.

Artikkelen er skrevet av ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Først publiseert 10.09.02.
Sist oppdatert: 10.08.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer