De vanskelige tollreglene

Shopping i utenlandske nettbutikker kan være svært komplisert - spesielt om du skal handle klær.

Kleshandel i utenlandske nettbutikker, er kompliserte greier, mye på grunn av norske tollregler. De aller fleste klær har en tollsats på 10,7 prosent, men det finnes en rekke unntak. For eksempel er truser tollfrie, mens BH-er ikke er det. Foto: Skjermbilde fra Shopstyle.com / Illustrasjon: DinSide
Kleshandel i utenlandske nettbutikker, er kompliserte greier, mye på grunn av norske tollregler. De aller fleste klær har en tollsats på 10,7 prosent, men det finnes en rekke unntak. For eksempel er truser tollfrie, mens BH-er ikke er det. Foto: Skjermbilde fra Shopstyle.com / Illustrasjon: DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handler du en dyr bukse eller en skjorte fra en britisk nettbutikk, slipper du å betale toll. Handler du tilsvarende plagg i en amerikansk nettbutikk, må du ut med toll og moms.

Forvirret? Det er ikke så rart. Norske tollregler er ikke enkle å sette seg inn i, spesielt om du skal handle klær fra utlandet.

Mva, toll og mva igjen

Innen EU/EØS og enkelte andre land, får du handle klær tollfritt. Handler du klær i nettbutikker som holder til i andre land, må du forholde deg til svært kompliserte tollregler. Dette gjelder blant annet når du handler fra USA.

Klær du kjøper fra en amerikansk nettbutikk er toll- og momsfrie, så lenge verdien av varen er under 200 kroner. Passerer du 200-kronersgrensen blir regnestykket straks mer uoversiktlig.

Klær som koster mer enn 200 kroner, og som kjøpes fra en amerikansk nettbutikk, må du betale toll av. Du betaler da både toll for verdien av produktet, samt toll av eventuelle fraktkostnader.

«Hvilken tollsats du skal betale avhenger av hvilken type klesplagg du har kjøpt. De aller fleste klær har en tollsats på 10,7 prosent, men det finnes en rekke unntak.»


Du må også betale merverdiavgift. Og det holder ikke bare å betale merverdiavgift av varen og frakten, du må også betale merverdiavgift av det du har betalt i toll. Tro det eller ei. I tillegg kommer et eventuelt tollgebyr fra speditøren.

Høres dette komplisert ut? Da må du holde deg fast, for vi er ikke ferdige ennå.

Forskjellige tollsatser

Hvilken tollsats du skal betale avhenger av hvilken type klesplagg du har kjøpt. De aller fleste klær har en tollsats på 10,7 prosent, men det finnes en rekke unntak.


Toll på slips ligger på 6,6 prosent, mens sjal har en tollsats på 5,9 prosent.

Undertøy som underbukser og truser er tollfrie, så lenge det ikke er under størrelse 86. Babyundertøy en nemlig tollbelagt med en sats på 6,9 prosent. Det samme gjelder BH-er.

Alle disse satsene er hentet fra Tollvesenets egen oversikt, som du finner på Toll.no. Tallene baserer seg på opplysninger fra Tolltariffen 2011, som er et 536 sider langt dokument med alle tollsatser det er mulig å komme på. Du kan laste ned dokumentet fra Tollvesenets nettsider. Sengelektyre!

Bruk kalkulatoren

Har du lite lyst til å sette deg inn i alle de kompliserte reglene, har du et godt alternativ: DinSides toll- og momskalkulator.

Legger du inn hva du skal kjøpe, prisen på varen og hvor du bestiller fra, regner kalkulatoren ut hva du må betale i eventuell toll og moms. Enkelt og greit - helt uten at du trenger bekymre deg over hvilke tollsatser du skal forholde deg til.

Andre varer

Skal du handle andre varer enn klær, er det som regel enklere å finne ut hva du til syvende og sist må punge ut med.

DVD-er, spill, leker og en rekke andre varer er ikke tollbelagte, så du slipper å bekymre deg over det. Du må riktignok betale merverdiavgift og eventuelt et fortollingsgebyr for varer priset til mer enn 200-lappen.

Og det gledelige unntaket fra regelen: Bøker kjøpt i utenlandske nettbutikker er både toll- og momsfrie!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!