Hvor mange av julegavene du kjøper tror du ender opp som loftsfyll? Foto: Colourbox
Hvor mange av julegavene du kjøper tror du ender opp som loftsfyll? Foto: ColourboxVis mer

De ubrukelige julegavene

Vi kjøper dem år etter år...

Ja, det er tid for årets julehandel igjen. Du gleder deg vel? Til kaos og kø og gavepapir?

Det er nok flere med meg som ikke synes det er så stas med dette julegavestresset. Ikke fordi det ikke er gøy å glede familie og venner med gaver til jul. Det er heller det at det er vanskelig å finne noe som passer. Ingen synes noe om å bruke penger på å kjøpe noe som blir liggende ubrukt. Det føles rett og slett bortkastet. Og er du som gjennomsnittsnordmannen, kommer du til å bruke rundt 9.500 kroner på julegaver i år, ifølge tall fra HSH. Det er cirka 2.500 kroner mer enn i fjor. Det hadde vel vært fint hvis det du kjøpte faktisk ble satt pris på?

En sjokoladeprodusent har en treffende reklame som viser et mørkt loft der det står et elektrisk fotbad og støver ned. Den Turid fikk til jul i fjor. Den ble sikkert brukt et par ganger i julen, men så var det slutt. Det ble for pesete å tømme og vaske fotbadet etter bruk. Dermed bar det opp på loftet med den.

Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Et elektrisk fotbad - et klassisk eksempel på en ubrukelig julegave. Det var en storslager i fjor, og elektronikkbransjen tror det samme vil gjenta seg i år. Styr unna, med mindre du har noen på gavelisten som faktisk har uttalt at de ønsker seg et slikt fotbad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere fallgruver å havne i for deg som svinger innom en elektronikkhandel før jul. Småelektriske gaver er ikke alltid slagere. Jeg vil tippe at brusmaskinen Sodastream er en annen dings som antagelig ikke vil bli brukt særlig mye dersom den gis uten å ha stått på ønskelisten. Nesehårsfjerneren lider nok samme skjebne. Det er heller ikke alle som får en aha-opplevelse av elektriske tannbørster, selv om du selv er storfan. Popcornmaskin er fint - hvis en på listen din ønsker seg det. De fleste av oss har allerede et par-tre kjøkkenapparater som står ubrukte i kjøkkenskapet.

Julegavehandel

Hvor mye regner du med å bruke på julegaver i år? (Avsluttet)
2-4.000 kr(27%)
Under 2.000 kr(24%)
4-7.000 kr(20%)
Over 10.000 kr(13%)
7-10.000 kr(10%)
Jeg dropper gaver i år(6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Det kommer nok også til å ligge mye rart fra sportsbutikken under treet i år. Det er nok et sted du gjerne havner når du kommer til kort med hensyn til gaveideer. Men onkelen din som ikke har trent siden ungdomstiden, og ikke har tenkt å begynne nå, trenger ikke pulsklokke. Tantebarna trenger ikke skøyter. Hvis de hadde et ønske om å gå på skøyter, hadde de sikkert fått et par av foreldrene for lenge siden. Og selv om du gjerne vil få med deg kona på skitur i vinter, hjelper det ikke å kjøpe ski til henne til jul dersom hun ikke har lyst.


Hva annet kjøper vi til hverandre når vi ikke helt vet hva som er midt i blinken? Vi kjøper cd'er (jeg vil tippe julecd'en til Sissel og Odd vil ligge under svært mange juletrær i år...), dvd'er (det er dette jeg tyr til i år, for jeg aner ikke hva alle ungene i familien egentlig ønsker seg), pc-spill og bøker. Dette er jo for så vidt greie gaver, ikke minst fordi de er lette å bytte dersom de ikke faller i smak.

Men det er kanskje litt kjedelig, da. Så, hva skal du kjøpe til dem du ikke har fått en ønskeliste av?

Mat eller drikke fungerer alltid bra. Det er en finfin gave til tanter, onkler, besteforeldre eller andre voksne som har alt de trenger, eller i hvert fall økonomi til å kjøpe seg det. Konfekt, lokale spesialiteter eller en god flaske vin gjør seg godt under juletreet. Eller kanskje du skal være original, og heller gi bort juleøl? Se vår store juleøltest for å sjekke hvilken som er årets beste. Bor du i en storby, arrangeres det sikkert julemarked der bønder selger sine spesialiteter. Fenalår, eller multesyltetøy, kanskje? Sjekk hvor og når neste marked holdes her.

Vil du heller gi en opplevelse? Billetter til kino, teater, stand up-show eller revy, kanskje? Med den grønne bølgen velger flere å gi bort slike gaver. Det er mer miljøvennlig å gi bort teaterbilletter enn et elektrisk fotbad. Men, det er ikke nødvendigvis så lett å vite hva man skal finne på. Og tidspunktet skal jo passe, også. Det løses ganske greit med Wishbox, som er et nytt konsept i Norge. I stedet for å kjøpe to teaterbilletter eller bestille en time på et spa, kjøper du en gaveboks med et verdikort som gir mottakeren mulighet til å velge mellom mange forskjellige opplevelser. Det gjelder bare i osloområdet, så hvis du bor andre steder, får du heller kjøpe et gavekort til spaet, kinoen eller frisøren i din by. Se forøvrig Kursagenten for oversikt over forskjellige kurs over hele landet. Det gode game Presentkortet er også en idé. Det kan brukes på svært mange butikker over hele landet. Men, husk at veldig mange aldri bruker gavekortet de får - faktisk gjelder det 1 av 4. Det skal jammen ikke være lett.

Dersom du føler at flere på gavelisten ikke egentlig trenger noen ting, kan du vurdere å gi pengene du ville brukt på gaven til en veldedig organisasjon i stedet. De siste årene har det vært veldig populært å gi bort geiter, selv om pengene dine ikke nødvendigvis brukes til å kjøpe en geit. Men du kan også kjøpe produkter fra veldedige organisasjoner, slik at du faktisk gir bort noe konkret, også. Typiske produkter er kalendre, julecd'er, julepynt, bøker osv. Det er egentlig bare å velge hvilken organisasjon du har lyst til å støtte.

Et annet alternativ er selvsagt å droppe hele julegavestyret. Sjansen er stor for at de fleste på gavelisten din har det såpass romslig at de kan kjøpe det de trenger likevel. Men det er det vel ingen av oss som tør. Selv om vi sikkert kan finne mye annet nyttig å bruke 9.500 kroner på...