Gavepakke
Gebyrfrie kredittkort er egentlig en eneste stor gavepakke. Gratis penger i 40-50 dager, helt uten gebyrer. Hvis du holder deg innenfor gitte rammer. Bankene må jo finansiere denne tjenesten på en eller annen måte, og det skal ikke store utskeielsene til med ditt nye gebyrfrie kort før du blir en av dem som må betale regningen.
Hva betyr gebyrfri?
For øyeblikket er det fire "gebyrfrie" kort på markedet: Kash, GE Mastercard, Creditcard.no og Gebyrfri.no. En kjapp sammenligning viser at disse har følgende til felles: Et sted mellom 40 og 50 dagers betalingsutsettelse, ingen årsavgift og ingen avgift når du handler i butikk i Norge. Brukt riktig kan du altså låne penger til å shoppe med - helt gratis - til neste lønning, og enda litt til.

Firerbanden
Måten bankene bak disse fire kortene lar deg ta regningen på er til tider ganske utspekulert. Vi skal ikke dvele for mye med flere bankers kreative språkbruk ("valutapåslag" i stedet for "valutagebyr" etc.) ei heller akkurat her hvem som er verstingen. Det kommer an på ditt forbruk og din betalingsevne. Men det er altså et par kritiske punkter du bør være obs på når du bruker ditt "gebyrfrie" kort.
Fallgruvene
Vi kan jo begynne med påslaget. Alle de fire kortene tar nemlig prosenter av uttaksbeløpet i gebyr, dersom du skulle bruke kortet ditt i utlandet. Dette er ganske vanskelig da mange ønsker et kredittkort som sikkerhetsnett når de er på ferie i utlandet.
Tips: Reiser du mye bør du velge det kortet med lavest valutapåslag.
Det er altså gratis å handle, men vil du ha kontanter må du betale for det. Enten et fast beløp eller en gitt prosent av beløpet du tar ut, begge deler, eller ved at du mister den betalingsfrie perioden og at de (skyhøye) rentene løper fra dag 1. Noen tar betalt for det ene og ikke det andre, mens andre tar forskjellige satser for uttak i minibank og bankskranken.
Tips: Er du gebyrsky - og totalt blottet for sjenanse - kan du jo spørre noen om å få betale for dem, mot at de gir deg kontanter. Den som vil være litt mer diskret kan jo tilby seg å ta hele regningen ved et restaurantbesøk med venner - for å lette servitørens arbeid, selvfølgelig - og få tilbake i kontanter.
Varehandel er i prinsippet gebyrfritt. Med mindre du i noen tilfeller velger å handle på ... Posten. Det norske postvesenets trippelrolle som 1) Postvesen, 2) Bank og nå også 3) Butikk/forhandler av tvilsom musikk og gamle DVDer, gjør at handler du julegavene i siste liten på posten vil gebyrene (det være seg renter fra 1. dag eller prosenter) være som om du skulle tatt ut penger over skranke i bank. Hvem skulle trodd det?
Tips: Ha alltid et lager med frimerker liggende, og lån postens brevvekt for å finne ut hvor mange pakken din trenger. Det er gratis. Konvolutter, CDer, DVDer, pocketbøker og klissete sukkertøy i cellofankremmerhus kan du kjøpe andre steder, uten gegbyr.
Renter
Rentene er frosset i et gitt antall dager, men glemmer du å betale innen fristen blir det fort dyrt. Noen kort lar renten løpe fra kjøpstidspunktet om du ikke innfrir i den såkalte rentefrie perioden. En dags forsinkelse kan altså bli fryktelig dyrt!
Gebyrfritt
Kommer du til å skaffe deg et slikt kort? (Avsluttet)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Tips: Betal. I god tid før fristen. Er du tradisjonelt en litt vimsete betaler bør du skaffe deg et kort der rentene ikke starter å løpe før etter endt betalingsfri periode.
Går du utover den betalingsfrie perioden må du betale tilbake en liten prosent av beløpet hver måned, uavhengig av hvilket kort du velger. Ser vi bortifra rentene som tikker fortere enn enkelte Rolexkopier vil du motta purregebyrer om du skulle være litt sent ute med en betaling.
Tips: Igjen: Betal, betal, betal. Rentene er høye og det vil koste deg mye å utsette.
Effektiv rente er ikke bare-bare å regne ut. I denne omgang skal vi ikke henge ut noen navn, men vi har oppdaget kreativ effektiv rente-regning ved kontantuttak fra flere av de gebyrfrie kortselskapene. En liten pekepinn er: Effektiv rente ved kontantuttak, der dette koster penger eller der rentene løper fra dag én, vil alltid være høyere enn den effektive renten ved varekjøp i butikk, selv om selskapene oppgir at denne satsen er lik. Der gebyret ved kontantuttak er et fast beløp i tillegg til en prosentsats vil den effektive renten øke for hver gang du tar ut penger.
Vi kommer tilbake neste uke med eksempler på de faktiske effektive rentene ved kontantuttak. Følg med!
Trykk her for å hvilket kort som passer for hvilke typer.
Trykk her for å se tabellen med oversikt over kortenes betingelser og fallgruver.
Bilder av de forskjellige kortene kan du se her.
Hvor og hvordan skaffer jeg meg et slikt kort?
Det aller beste med disse kortene er at du kan bestille dem i ro og mak foran PCen din. De har alle søknadsskjema på nett du fyller ut på få minutter. Kortselskapet vil foreta en kredittvurdering, og du vil få svar på om søknaden din er innvilget på epost i løpet av få dager.
Vil du ha et gebyrfritt kort, kan du følge lenkene under. Om du tør. Du er ihvertfall advart.
Bilder av de forskjellige kortene kan du se her.
Les også:
Smålånfella. Så mye koster de dyre forbrukslånene.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.