Hos en del Rimi-butikker er det fortsatt stengt for chipløsning.
Hos en del Rimi-butikker er det fortsatt stengt for chipløsning.Vis mer

De teiper fortsatt

Men flere og flere tilbyr nå chipløsningen.

Nå utstedes det ikke lenger betalingskort uten innebygget chip, men fortsatt er det butikker som ikke vil la deg bruke chipen. Mange steder er hullet for chipløsning fysisk teipet over. Da DinSide tok opp problemstillingen tidligere i år, ble det sagt at teipbitene snart var en saga blott. Men mange butikker sverger fortsatt til kortbruk med magnetstripe.

Se saken: Derfor har de teipet

ICA og Rimi er blant butikkene der noen fremdeles ikke tilbyr betaling med chip.

Bruk av chip

Er du fornøyd med chip-løsningen? (Avsluttet)
Ja, det skal jo bedre sikkerheten.(48%)
Ja, for magnetstripen blir ofte slitt eller slutter å virke.(26%)
Nei, det tar for lang tid.(19%)
Nei, det er ofte det ikke fungerer.(7%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Noen butikker har teipet over for at kunden skal slippe å irritere seg over det hvis den ikke fungerer. Dette gjelder de butikkene der terminalene ennå ikke er oppgradert, sier Bjørnar Mickelson, informasjonsrådgiver i ICA Norge.


Han forteller at butikkjeden holder på å oppgradere og implementere systemet i alle terminalene.

- Det skal være klart i alle butikkene innen 1. juli, men mange butikker tilbyr allerede løsningen. Flere og flere av våre butikker får chipløsninger nå, sier Mickelson til DinSide.

Han forteller også at butikkene har to ulike systemer, og derfor er det noen butikker som lenge har tilbudt chipløsningen, mens andre ligger etter.

Lei av kort som ikke virker? Se: Derfor svikter kortet deg

Sikrere betaling

Teipbitene forekommer også hos 7-Eleven. Foto: Kristina Picard
Teipbitene forekommer også hos 7-Eleven. Foto: Kristina Picard Vis mer
Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i BBS Foto: Nets
Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i BBS Foto: Nets Vis mer

Når du bruker kort med chip, er du blant annet avhengig av å trykke PIN-kode både for betalingskort og kredittkort, og derfor er det mindre sjanse for at noen misbruker kortene dine.


- Kvaliteten på chipbaserte kort har blitt høy. Du slipper for eksempel problemet med at kortet har blitt avmagnetisert. Men det primære med denne løsningen er at det har forbedret sikkerheten. Løsningen er en internasjonal standard, det er ikke noe vi har sittet og funnet på her i Norge, sier Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i Bankenes betalingssentral (BBS).


BBS leverer den største andelen av de kortterminalene som brukes i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det foregår et teknologiskfite på terminalsiden. Det er en prosess om har pågått en stund, men tett opptil hundre prosent av terminalene våre er nå oppgradert, sier Tjore.

Han forteller at når terminalene er oppgradert, vil de automatisk foretrekke chipbasert betaling. Det er ikke noe som den butikkansatte kan overstyre.

Kan bli dyrt for butikkene

- I Teller er vi opptatt av at så mange brukersteder som mulig oppgraderer til chipterminal. Det er helt klart en fordel for alle at man bruker den sikreste betalingsløsningen, sier Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller.

Han forteller at det foreligger ulike avtaler med hver kortleverandør, men hvis manglende chipløsning går utover kunden, kan butikken bli stilt økonomisk ansvarlig.

- Hvis kortsvindel forekommer, er det grovt fortalt den aktøren som er svakest stilt, som bærer ansvaret. Hvis kortholder har et chipkort, men brukerstedet ikke har en terminal som tilbyr dette, kan brukerstedet bli holdt ansvarlig, sier Bigseth.