Teipen er snart en saga blott i kolonialen, men på bensinstasjonene må du fortsatt dra kortet. Foto: DinSide
Teipen er snart en saga blott i kolonialen, men på bensinstasjonene må du fortsatt dra kortet. Foto: DinSideVis mer

De teiper fortsatt

Langs norske veier må du fortsatt stole på at magnetstripen holder.

Det er over et år siden DinSide skrev første artikkel om butikker som teiper over chiphullet og ikke tillater betaling med chipløsningen.

Den gang ble det sagt at teipingen ikke er lov, og at den snart ville være en saga blott, men likevel møter vi fortsatt på teipbitene - spesielt langs norske veier.

>>>Derfor teiper de fortsatt

Det er nemlig først og fremst bensinstasjonene som ligger etter når det kommer til innføring av chipløsning for kortkundene. Handler du for eksempel på en Esso- eller Statoil-stasjon med en litt for slitt magnetstripe, kommer du ingen vei. Chipbetaling er fortsatt ikke mulig.

>>>Billigst drivstoff hele tiden

Bensinstasjoner slipper

Fra 1. april i år skal alle betalingsterminaler som brukes i Norge, ha operativ chipløsning, men bensinstasjonene slipper foreløpig unna.

Disse har, ifølge daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK), fått dispensasjon fra kravet.

- Bakgrunnen til at bensinstasjonene ikke har innført chip på betalingsterminalene, er at de tilhører internasjonale kjeder. Der har de hatt ulike internasjonale tilpasninger i forbindelse med omleggingen til ett betalingsmarked i Europa, forklarer Kvalheim.

Han legger til at oljeselskapene kan få dispensasjon, men at de må søke om dette dersom de ikke klarer å holde fristen som er 1. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen er i gang

Noen selskaper er imidlertid i gang med implementeringen. Pål Heldaas, informasjonssjef i Statoil, forteller at Statoil er i gang med å chippe 3.100 terminaler i år.

Også UnoX er godt i gang med å få på plass chipterminalene.

- Vi kan allerede tilby chipløsningen på et tyvetalls stasjoner. Vi har forberedt denne prosessen i flere år, og i løpet av mai og begynnelsen av juni skal det nye systemet være implementert på alle våre stasjoner, sier Thron Sperre Olsen, drift- og etablieringssjef i UnoX.

Uklart om innføring

Etter det DinSide kjenner til, er det blant annet en konflikt mellom Bankenes Standardiseringskontor og et av bensinstasjonselskapene, som på grunn av internasjonale systemer har problemer med å innføre betalingsløsningen som kreves.

Dermed kan innføringen av chipløsningen bli en bransjesak for norske bensinstasjoner dersom de blir pålagt å følge reglene til Bankenes standardiseringskontor.

Chipen kan manipuleres

For noen uker siden kom Visa Norge med tall som de mener beviser at chipløsningen har den ønskede forebyggende effekten mot kortsvindel. Antall norske kortsvindelsaker med Visa-kort er redusert med 17 prosent fra 2008 til 2009, og chipteknologien får mye av æren for de hyggelige tallene.

Les mer: Chipen virker!

Omtrent samtidig kom imidlertid nyheten om at chipen likevel ikke var så sikker. Forskere ved universitetet i Cambridge hevder å ha funnet ut hvordan det er mulig å lure kortterminaler til å tro at pinkoden er tastet inn.

- Denne typen kortmisbruk går ikke an å gjennomføre mot det norske BankAxept-systemet fordi vi ikke godtar den typen transaksjoner fra chip. Alle chiptransaksjoner i det norske bankakseptsystemet er godkjent med pinkode, uttaler Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til VG.no.