De sunne bakteriene

Vi bruker vann og såpe for å holde bakterier og andre uhumskheter på avstand. Men noen bakterier kan gjøre kroppen din en stor tjeneste.

Probiotika er blitt et moteord hos mange som er interessert i helse.

Uttrykket er en samlebetegnelse på de "snille" bakteriene som finnes i tarmsystemet og som gjør kroppen i stand til å motarbeide sykdommer og allergier.

Reparerer skaden
Økende bruk av antibiotika er en av årsakene til at probiotika er blitt svært populært. For den effektive antibiotikaen tar ikke bare knekken på uønskede infeksjoner. Pillene tar også knekken på nødvendige tarmbakterier, med diaré og nedsatt immunforsvar som resultat.

Men da er mikro-organismer som Lactobacillus acidophilus og Bifidobakterier gode å ha. De små bakteriene formerer seg raskt i fordøyelsessystemet og sørger for en sunn bakteriekultur som hjelper på både næringsopptak og immunforsvaret.

Utvikler bakterier
- Vi går til daglig rundt med omtrent 1,5 kilo levende bakterier i fordøyelsessystemet. Disse bakteriene har en så viktig funksjon at de nesten kan betraktes som et eget organ, sier den engelske legen og bakterie-eksperten Nigel Plummer til DinSide Helse.

Sammen med kona Sue har han arbeidet med utviklingen av probiotika i mange år. De driver også selskapet BioCare og laboratoriet Cultech i Wales, hvor mange nye bakteriekulturer blir utviklet til medisinsk bruk.

- Vi har undersøkt mange forskjellige slags bakteriekulturer. Men noen av dem er potensielt farlige, og noen har evnen til å utvikle en uønsket resistens mot antibiotika. Derfor holder vi oss nå mest til bakterier som Lactobacillus acidophilus og bifidus som så langt ser ut til å virke fullstendig uten uønskede bivirkninger, forteller Plummer.

Kreft og allergier
De britiske forskerne konsentrer nå forskningen om hvordan probiotika kan forebygge utviklingen av allergier. Men bakteriene er også kjent for å ha effekt på andre typer problemer.

Et undersøkelse på pasienter med kreft i blæren, viste at bruk av probiotika kunne redusere risikoen for tilbakefall. Bakteriene har også en bevist effekt på vaginale infeksjoner, og forsøk på dyr tyder på at probiotika kan gi økt motstandskraft mot influensavirus.

Probiotika finnes i flere slags produkter du kan kjøpe i en helsekostforretning eller på apotek. Bakteriene opptrer naturlig i flere typer meieriprodukter som yoghurt, syrnet melk og ost. Noen meieriprodukter som Biola og Cultura er også tilsatt bakterier av typen Lactobacillus rhamnosus GG, også kjent som LGG.

LES OGSÅ SAKEN: TESTER BAKTERIER MOT ALLERGI

Dinside.no, 20.03.2006