Matematiske og banale feil har fått store konsekvenser. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Matematiske og banale feil har fått store konsekvenser. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)Vis mer

De største matematiske tabbene

Det finnes faktisk noe slikt som en matematisk katastrofe.

Ingen av oss er feilfrie, men når matematikere begår tabber, kan konsekvensene i noen tilfeller bli ekstra store.

Det britiske nettstedet Times Online har kåret det de mener er de ti største matematiske flausene. Ikke aller er like godt kjent for oss nordmenn, men noen av dem kan få deg til å humre eller sperre øynene opp. Orkanen Katrina og millenniumshysteriet er to av fenomenene som pryder listen.

Hauset opp tusenårsskiftet

For da det nærmet seg slutten på året 1999, ventet nærmest en hel verden spent på hva som skjulte seg på den andre siden, og "tusenårsviruset" ble sannsynligvis en av de mest kjente og fryktede matematiske begivenhetene i vår tid. Fordi datamaskiner og -systemer ikke ville akseptere at å gå fra 99 til 00 betød et nytt årtusen, og ikke var en feil, skulle dette medføre store problemer og nærmest sette hele verden ute av drift.

Times Online forteller at land som brukte svært lite penger (i form av konsulenter) for å forberede seg på tusenårsskiftet, som Italia og Sør-Korea, fikk like få problemer som andre land, som for eksempel USA.

Flere tabber? Disse ligger på Finn.no

Regnefeil ga nødlanding

En annen hendelse som kunne blitt langt mer dramatisk, er Air Canadas Flight 143, som den 23. juli 1983 gikk tom for drivstoff drøyt 12.000 meter over bakken. Flyet greide å nødlande uten at menneskeliv gikk tapt, men tabben, som kunne kostet mange menneskeliv var banal:

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av feilene var nemlig at mannskapet som tanket flyet før avgang, antok at oppgitt volum var i liter, mens det i virkeligheten var oppgitt i gallons. (1 US gallon tilsvarer 3,79 liter.)

Lyst til å høre mer? Her finner du alle de ti matematiske katastrofene