Sørg for å få mest mulig igjen på skatten i 2009. Foto: Per Ervland
Sørg for å få mest mulig igjen på skatten i 2009. Foto: Per ErvlandVis mer

De smarte gjør dette nå

Spar penger mens andre bruker. Skattefordelene påvirker din lommebok.

Du har sikkert nok å gjøre før jul, men ta deg tid til å se litt på din personlige økonomi. Med noen enkle grep kan du spare flere tusen skattekroner.

Sparing til bolig (BSU)

Et tilbud som gjelder for alle inntil fylte 34 år. Sørger du for at det står 15.000 kroner på en BSU-konto innen årsskiftet, får du reelt 3.000 kroner rett i lomma. Dessuten er det sparing til fremtidig bolig.

Det er ingen nedre aldersgrense for åpning av såkalt BSU-konto, som står for 'boligsparing for ungdom'. Fordelen med BSU-ordningen er et skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp. Du kan spare inntil 15.000 kroner i året og totalt 100.000 kroner gjennom denne ordningen, men i statsbudsjettet for 2009 foreslår regjeringen å øke de maksimale sparebeløpene til 20.000 kroner i året, og 150.000 kroner totalt.

Ta tapet

En del av oss har tapt penger på aksjer eller fond i året som har gått. Hvis du selger med tap, kan du få et fradrag på 28 prosent av tapet. Har du for eksempel kjøpt aksjer for 100.000 kroner, som i dag er verdt 50.000 kroner, får du fradrag for 28 prosent av 50.000 kroner, altså 14.000 kroner. Det er ingenting i veien for å kjøpe seg inn igjen etter en liten periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye skal du skatte i 2009? Du kan bli overrasket!

Spar til pensjon

Det eneste som er sikkert med pensjon, er at det er usikkert hvor stor den blir, skriver Skattebetaleren. Det er uansett lurt å spare til pensjonisttilværelsen. Inngår du en avtale med en bank eller et forsikringsselskap om pensjonssparing, får du skattefordeler av dette. Du innbetaler inntil 15.000 kroner i året, og pengene er bundet til du blir pensjonist. Som kompensasjon for at du binder sparekapitalen, får du 28 prosent skattefradrag for det årlige sparebeløpet

Les også: Lev fett om 30 år

Gaver med skattefordel

Du kan gi en gave på opptil 33.406 kroner (1/2 G) til barn, svigerbarn og barnebarn før nyttår uten at det vil beregnes arveavgift av beløpet. Beløpsgrensen gjelder for hver giver, det betyr at et foreldrepar kan gi hvert barn 66.812 kroner i året uten at det må betales en krone i arveavgift.

Skal du dele ut gaver til frivillige organisasjoner til jul, husk å ta det med i selvangivelsen. Da får du 28 prosent skattefradrag på beløpene.

Forskudd på arv

Er du formuende, kan du gi bort penger/overføre arv for å redusere formueskatten. Per i dag kan hver giver gi hver mottaker totalt 250.000 kroner uten at det beregnes arveavgift. Men fra neste år vil fribeløpet for arv fra foreldre og besteforeldre øke til 470.000 kroner. Derfor bør man tenke seg godt om før man deler ut gaver over fribeløpene akkurat nå. Vent til vi er inne i kalenderåret 2009. For de fleste er de nye arveavgiftsreglene nemlig en gledelig endring. Les mer

Les også: Disse julegavene vil øke i verdi