Det er fullt mulig å gi bort noe lurt til jul. Foto: Per Ervland
Det er fullt mulig å gi bort noe lurt til jul. Foto: Per ErvlandVis mer

De smarte gavene

Det finnes julegaver som bare øker i verdi.

Selv om handelsstanden foreløpig melder om travel julehandel også i år, har finanskrisen fått oss til å tenke litt annerledes. Forbruk erstattes med gjenbruk, og vi tenker mer over hva vi kjøper.

Så hvorfor ikke erstatte julens bruk og kast-gaver med noe som kan øke i verdi? Vi har samlet noen gavetips som vi mener vil holde seg, eller øke i verdi. Vi advarer imidlertid om at ikke alle gavene er like billige.

 • Kunst

  Det har vist seg at usikre tider i aksje- og boligmarkedet gjør at flere velger å investere nettopp i kunst, og det kan faktisk være vel så lønnsomt.

  - De færreste vet at kunstmarkedet faktisk gir enda bedre vekst i investert kapital enn aksjemarkedet. Sette i et femtiårsperspektiv har verdien av kunstverk generelt vokst både sikrere og raskere enn aksjer, har kunstrådgiver Geir D. Hauge tidligere uttalt til DinSide.

  Dessuten er gevinst på kunstsalg skattefri hvis man skulle få lyst til eller behov for å selge. Les mer: Kunsten å investere

 • Smykker

  Smykker, laget av edle metaller, diamanter og andre stener, kan også være lukrative investeringsobjekter. Smykker kan selges nokså enkelt dersom situasjonen tilsier at man trenger penger. I tillegg kommer verdiøkningen på råvarene.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  - Diamanter er som aksjemarkedet, man må tenke langsiktighet. Et ordentlig smykke som kan gå i arv i generasjoner, kan stige i verdi, har Brita Zeiner hos gullsmed David Andersen uttalt til DinSide.

  Skal du investere i smykker, bør du holde deg unna motesmykkene (bijouteriet) og gå for de klassiske smykkene med kvalitet.

  Her gjør du smykkekupp!

 • Aksjer og aksjefond

  Det kan virke som et vågalt råd i disse finanskrise-tider, men historisk sett gir aksjer og aksjefond mye bedre avkastning enn pengene i banken dersom sparingen skal foregå over lengre tid. Faktisk puttet rekordmange nordmenn penger i aksjefond i oktober i år.

  Les mer: Ekstra penger resten av livet

 • BSU-sparing

  Det er ingen nedre aldersgrense for åpning av såkalt BSU-konto, som står for "boligsparing for ungdom". Fordelen med BSU-ordningen er et skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp. Du kan spare inntil 15.000 kroner i året og totalt 100.000 kroner gjennom denne ordningen, men i statsbudsjettet for 2009 foreslår regjeringen å øke de maksimale sparebeløpene til 20.000 kroner i året, og 150.000 kroner totalt.

  Klarer du å sette 15.000 kroner inn på kontoen til en du er glad i (eller hjelpe han/hun med den siste tusenlappen), vil vedkommende få 3.000 kroner igjen på skatten neste år. Dessuten er det sparing til fremtidig bolig.

 • Mynter

  - Mynter har historisk sett økt i verdi, men du må ha noen års perspektiv, har myntekspert Gunnar Thesen uttalt til DinSide.

  Sjeldne, gamle mynter, og myntene fra perioden 1500-1900 skal være de som har økt mest i verdi. I 2007 ble det solgt en mynt fra Keiser Augusts tid, til en pris på 1,6 millioner kroner. En tilsvarende mynt ble solgt for 250.000 kroner ti år tidligere.

 • Båt

  Du har kanskje lest at båtprisene faller som følge av at mange strammer inn på forbruket. Men hvorfor ikke snu på det og tenke at det er nå du kan gjøre et båtkupp? Historisk har verdifallet de senere årene vært minimalt. I motsetning til bileiere opplever mange båteiere å selge båten videre for en høyere pris enn de kjøpte den for.

  - Vi ser ofte at prisen har økt når båten omsettes i bruktmarkedet, har direktør Helge Holth i Elcon/Santander Consumer Bank tidligere uttalt.

  Forhandlerne av båter meter at de som ikke har båt fra før, ikke er klar over den positive verdiutviklingen.

 • Les mer: Båt - en god investering?

 • Sølvtøy

  Ikke alle unge jubler like høyt når det kommer en ny sølvskje fra mormor, men sølvtøyet kan være en av gavene du får eller gir bort, som vil holde seg i verdi over mange år. Brukssølv, eller nyere sølvbestikk, har ståt ganske stille rent prismessig. Det samme gjelder for nyere sølvtøy.

  - Men det som har økt mye, og som vi tror vil fortsette å øke, er eldre ting i sølv som er produsert før år 1800. Det er bedre å kjøpe en liten ting i sølv som er i toppkvalitet, fremfor en større ting av dårligere kvalitet. Det skal være så urørt som mulig, har Trond Schøning tidligere uttalt til DinSide.

  Sølvtøy er dessuten enkelt å få byttet inn hos en gullsmed.

  Folk kaster sølvtøy!

 • Antikviteter

  En vid varegruppe som kan være alt fra møbler, malerier, bøker, sølv, glass, porselen og våpen. Men kjøper du antikviteter og ønsker at produktet skal øke i verdi, er det veldig viktig at du kjøper kvalitet. Det er bedre å kjøpe en liten tin i toppkvalitet, fremfor en større ting i dårligere kvalitet. Derfor må du bruke litt tid på å sette deg inn i sakene før du kjøper.

  Hit reiser interiørarkitektene for å shoppe